Drapssiktede Makaveli Lindén har sluttet å samarbeide med sakkyndige

Makaveli Lindén innrømmer å ha knivdrept Heikki Bjørklund Paltto i hans egen bolig på Majorstuen i oktober i fjor. Han er i tillegg siktet for å ha begått ran. Bildet er tatt av svensk politi ved en tidligere anledning.  Foto: Svensk Politi

Makaveli Lindén innrømmer å ha knivdrept Heikki Bjørklund Paltto i hans egen bolig på Majorstuen i oktober i fjor. Han er i tillegg siktet for å ha begått ran. Bildet er tatt av svensk politi ved en tidligere anledning. Foto: Svensk Politi

Av

Svensken blir vurdert om han kan sone i fengsel i Norge, og rettssaken blir trolig forskjøvet til neste år.

DEL

(Nettavisen): I oktober i fjor ble Heikki Bjørklund Paltto knivdrept i sin bolig på Majorstuen i Oslo. Svensken Makaveli Lindén er siktet, og har tilstått drapet. Han er også siktet for å ha ranet en annen mann like i nærheten av drapsstedet, like før han tok livet av Paltto.

I et fengslingsmøte i Oslo tingrett april i år, sa han i åpen rett at han hadde hugget avdøde med kniv. Etter drapet la svensken på flukt, men ble til slutt pågrepet av spesialtrent politi i Dijon i Frankrike.

Han ble utlevert til Norge i april i år, og er blitt vurdert av sakkyndige psykiatere og psykologspesialister, for å se om han er strafferettslig tilregnelig. En rettspsykiatrisk vurdering gjøres for å fastslå om han kan sone i fengsel, eller skal dømmes til tvungen psykiatrisk behandling i Norge.

Sluttet å samarbeide

Etter innledende samtaler med de sakkyndige, nekter den drapssiktede svensken nå å samarbeide videre med dem.

- Innledningsvis svarte han på de spørsmålene han fikk, men så stoppet han med det på et tidspunkt, og nektet å samarbeide. Han blir nå sendt ved tvang til Brøset (kompetansesenter for rettspsykiatri, red. anm.) i Trondheim for døgnkontinuerlig observasjon, sier politiadvokat i Oslo Christian Hatlo til Nettavisen.

Detter er en såkalt judisiell observasjon.

Han opplyser om at Linden blir sendt til Brøset i august, og kommer til å være underlagt observasjon av fagpersonell 24 timer i døgnet i fire til seks uker, etter anbefaling av de fagansvarlige.

Det er stjerneadvokaten Øystein Storrvik som forsvarer den drapssiktede mannen.

- Min klient har samarbeidet, og snakket med de sakkyndige. På et tidspunkt ønsket han ikke det lenger. Da ønsket de sakkyndige en døgnkontinuerlig observasjon. Det hadde vi ikke noe imot, sier Storrvik til Nettavisen.

Mistenkt for drap i Belgia

I en fengslingskjennelse fra 3. juli, kommer det frem at påtalemyndigheten har ambisjon om å få berammet en rettssak i slutten av 2019. Når Lindén ikke samarbeider med de sakkyndige, tyder alt på at de planene blir utsatt. Den endelige sakkyndigrapporten foreligger trolig ikke før tidligst i slutten av oktober, eller i løpet av november.

Før det kan ikke politiet sluttføre arbeidet sitt.

- Det er ingen hemmelighet at politiet kommer til å innstille på drapstiltale når han har erkjent det. Men saken skal også behandles av høyere påtalemyndigheter (Oslo statsadvokatembeter og Riksadvokaten, red. anm.). At det går noen ekstra måneder endrer ikke på det. Konsekvensen er at det blir en forsinkelse på to-tre måneder for når saken kommer opp for retten. Jeg tipper det blir i 2020, sier Hatlo.

Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén er i tillegg mistenkt for å ha drept Johanna Jostameling i byen Mechelen i Belgia fjor høst. Hun ble 58 år. Drapet skjedde seks dager etter drapet i Oslo. Svensken er også mistenkt for å ha utført et knivran i samme by.

Hatlo opplyste til Nettavisen i begynnelsen av juni at belgisk politi ville komme til Oslo for å gjennomføre avhør. Dette skal ha vart i to dager, og Nettavisen har fått opplyst at Lindén ikke ville forklare seg om Belgia-drapet. Han skal likevel ha forklart seg om sin bakgrunn, slik han har gjort i den norske straffesaken.

Politiadvokaten har ikke ønsket å si noe om den belgiske straffesaken.

Artikkeltags