(Moss Avis)

Allerede onsdag kveld varslet Meteorologisk institutt at det var ventet storm på Vestlandet og i Østfold torsdag og fredag.

Vinden kommer som følge av to kraftige lavtrykk, som er på vei innover Norge.

Torsdag morgen var allerede vinden godt merkbar i vårt distrikt.

På værstasjonen i Fuglevik båthavn i Rygge viste målingene sterk kuling torsdag morgen.

Torsdag kveld meldte yr.no følgende fra Fuglevik båthavn: Fra sent torsdag kveld sterk kuling 20 m/s, kan hende liten storm. Fra fredag ettermiddag minkende. Yr.no melder også om høye bølger i Oslofjorden og advarer mot å ferdes på sjøen i småbåt.

Tidslinje

Full storm

Også i følge Meteorologisk institutt skal vinden øke – til sørvestlig liten storm i løpet av torsdag kveld og fredag.

Det ventes vindkast på 25-28 m/s mot midnatt torsdag, opplyser meteorologene.

Dermed vil det blåse full storm i kastene.

– Dette er i grenseland mot ekstremvær, men vi har vurdert det til hakket under, sier Kristian Gislefoss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Det er et skikkelig OBS-varsel vi sender ut nå. Det blir mye vind, mye trykk. Man må regne med at det kommer til å ryke noen trær, som igjen kan føre til at strømmen forsvinner og veinettet blir berørt, sier Gislefoss.

– Sikre, og dobbeltsikre

Meteorologen anbefaler folk å gå ut og sikre båten, og løse gjenstander.

– Det er verdt å gå ut nå og sikre, og dobbeltsikre, utover torsdagen vil man virkelig merke denne vinden, sier Gislefoss.

Det er også meldt om høye bølger og høy vannstand. Gislefoss forteller at bølger opp mot seks meter er ventet, og at vannstanden vil være høyere enn normalt.

– Med dette været kan det fort ryke noen brygger, jeg ser ikke bort ifra det. Så her er det viktig at man er observant, sier Gislefoss.

– Det kan fort bli ødeleggelser når man har så kraftig vind over seg, som det blir nå, sier han.

Også Hafslund har ekstra beredskap.

– Vi har økt beredskapen på vår døgnbemannede driftssentral og økt styrken på utemannskaper. Vi har også gjort avtaler med beredskapsentreprenører om at de kan mobilisere store styrker hvis det skulle bli behov for det, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett i en pressemelding.