Gå til sidens hovedinnhold

– Akkurat nå kan man ikke gå fra hunden i bilen i det hele tatt. Det er for varmt

Artikkelen er over 3 år gammel

Det anmoder veterinær Camilla Sæther og veterinærassistent Elisabeth Aune Moseby ved Trøgstad Dyreklinikk.

De forklarer at heteslag hos hund kan føre til dehydrering og alvorlige senskader. Det kan i verste fall føre til nyresvikt eller hjerneødem.

– Hvordan vet man om hunden er dehydrert?

– Det kan være vanskelig, for ofte skjuler de symptomene godt. Derfor er det viktig å følge med. Pesing og at de er urolige er tegn på at de er for varme. Hunden svetter gjennom munnen og potene. Bruk sunn fornuft! Hunden har på seg «klær» hele tiden, og er mer utsatt enn oss mennesker, sier de til Smaalenens Avis.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Hva er viktig å tenke på når det gjelder dyr i varmen?

– Man burde tenke seg godt om, planlegge og vurdere hva som er best for hunden. Kanskje har hunden det bedre ved å være hjemme. Det er viktig at hunden har tilgang til skygge og vann. Er den varm, kan man spyle den med kjølig vann, men ikke iskaldt. Det er også fint å bruke kjølematte. Ikke bind hunden på offentlig sted. Det er ikke lov, men mange gjør det likevel, og sola flytter på seg. Særlig er kortsnutede hunder mer utsatt for overoppheting. Matlysten til dyra er ikke alltid på topp i varmen, og varmen kan gjøre magen ustabil. Hvis hunden blir slapp bør man ta det på alvor.

– Hva med å bade hunden?

– Mange hunder er glade i å bade, men det er viktig å tørke dem med et håndkle etterpå, slik at de ikke blir fuktige på utsatte plasser, slik som lysken og under frambeina. Ellers kan de få våteksem. Det er også viktig å rense ører dersom de får vann i dem, og skylde hunden etter den har badet i saltvann.

– Når burde man gå tur?

– Om kvelden når det er kjøligere ute. Hunden kan skade potene sine på glovarm asfalt. Det er lett for oss som går med sko å glemme. Kjenn med hånda på asfalten først.

LES OGSÅ: Slik gir du kjæledyret en god alderdom 

– Har dere noen gode reiseråd?

– Hunden må være chippet og ha pass, selv om man bare skal på handletur til Töcksfors. Når man skal inn i Norge igjen fra Sverige må hunden ha ormekur for revens dvergbendelorm. Blir man stoppet på grensa uten at reglene er fulgt, kan man risikere at hunden blir satt i karantene. Det er lurt å ta kontakt med veterinær i god tid før man skal reise. Det er stor forskjell fra land til land, særlig utenfor EU.

– Så det er forskjellige regler i ulike land?

– Hvert land har ulike regler for innreise, og man må være klar over hvilke regler som gjelder for dit man skal. Da må man ta kontakt med myndighetene i det gitte landet. Det er også regler man må følge før man kommer hjem igjen til Norge fra landet man har vært i. Et godt tips er å gå inn på Mattilsynets hjemmesider på internett. Der står det oppgitt hvordan man reiser med kjæledyr.

– Er det forskjellige ting å ta hensyn til?

– Ja, skal man for eksempel til Spania med hunden må man behandle for det som er pålagt av myndighetene der. Lenger sør i Europa har de for eksempel andre typer innvollsormer enn her hjemme, sandfluer og andre typer flått som er farligere.

– Hva med flått?

– Det virker som det blir mer og mer flått, derfor er det lurt å behandle mot det. Det beskytter eier litt også, for hunder drar inn litt mer ting enn mennesker. Hvis man skal til flåttbelastede områder, slik som i Sør-Sverige, Sør-Norge og Vestlandet, er det lurt med behandling.

– Hva om hunden blir bitt av huggorm?

– Ikke gi hunden kortison. Er det en liten hund, plukk den opp og bær den til bilen. Er hunden stor, gå forsiktig til bilen. Hold den i ro. Ring veterinær med en gang.

LES OGSÅ: Norgesmester forrige helg – agilitytrening med jakthund denne helgen

Kommentarer til denne saken