Runefunnet skaper misunnelse hos danskene

URNORSK: Den ene flaten av steinen ble skannet i fjor høst og i løpet av vinteren bekreftet forskere ved Universitetet i Oslo at det dreide seg om en ekte innskrift.

URNORSK: Den ene flaten av steinen ble skannet i fjor høst og i løpet av vinteren bekreftet forskere ved Universitetet i Oslo at det dreide seg om en ekte innskrift. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Dansk runolog er «grønn av misunnelse» etter det sensasjonelle funnet av en 1600 år gammel runestein i Rakkestad.

DEL

– Det er uvanlig å finne runesteiner, og så gamle runesteiner er oppsiktsvekkende, mener Danmarks ledende ekspert på runer, Lisbeth Imer.

Det skriver forskning.no.

Runesteinen som ble oppdaget hos ekteparet Olav Schie (87) og Randi Schie (78) i Øverby er fra 400-tallet. Den eldste danske runesteinen er fra starten av 700-tallet.

– Det er litt av en sensasjon. Vi er grønne av misunnelse her i Danmark, sier Imer, som er seniorforsker ved det danske Nationalmuseet.

Forrige gang et tilsvarende funn ble gjort, var i 2009, da Hogganviksteinen ble funnet. Også den i Norge.

– Så det er altså nesten ti år siden sist, og jeg kan ikke huske den forrige før det. Vi har virkelig ikke særlig mange av disse funnene. Det har helt klart blitt morsommere for meg å gå på jobben, sier Frode Iversen, som er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

LES OGSÅ: Randi Schies kaffebenk var urgammel rune: – Dette er et sensasjonelt funn av en 1600 år gammel runestein

Forskerne venter nå på skanningresultater som skal la dem identifisere flere runer på steinen. Det er vanskelig å tolke innskriften før de har hele teksten.

– Den gang delte de gjerne setningene, og faktisk ordene, midt i, og de brukte ikke bindestreker. Hvis det ikke var mer plass på den ene side av steinen, fortsatte de bare på den andre, sier Imer.

Hab forklarer at man betraktet runesteinene som noe tredimensjonalt.

– Det vil si at den første delen av innskriften kan vise seg å ha en helt annen betydning når vi får resten. Den gang sto steinene, og man kunne gå rundt dem mens man leste. Det var en totalopplevelse, legger hun til.

HISTORISK FUNN PÅ GÅRDEN: Olav og Randi Schie ved Øverby gård med runesteinen i bakgrunnen.

HISTORISK FUNN PÅ GÅRDEN: Olav og Randi Schie ved Øverby gård med runesteinen i bakgrunnen. Foto:

– Den første delen av innskriften lyder «Lu irilaR raskaR runoR» som betyr «Hogg runer, dyktige runemester!". For første gang i historien dukker ordet «raskar» opp, som betyr dyktig. Det er et ord som har gått tapt i det norske språket og runesteinen blir derfor en verdifull kilde til språkhistorien, fortalte forsker og filolog ved institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo (UiO), Karoline Kjesrud, til Rakkestad Avis da steinen ble hentet.

Artikkeltags