Gå til sidens hovedinnhold

Et historisk apotek

Artikkelen er over 11 år gammel

Foreningen EkornRingen vil bidra til opplevelsessenter i gamle Bergenhus skole

Foreningen EkornRingen har farmasøytisk kompetanse og nærmere 1.000 gjenstander fra apotek. Det kan bli en del av et spennende reisemål på gamle Bergenhus skole, mener medlemmene.

Foreløpig er gjenstandene lagret i et brannsikkert lokale hos Brandkassa. Men leder Brit Lannem, nestleder Borgfrid Krosby og de andre medlemmene i foreningen EkornRingen ønsker å lage et museum med lokal apotekhistorie på gamle Bergenhus skole.

- Vi vil bidra til et opplevelsessenter på den gamle skolen, der flere foreninger deltar, sier Lannem. Hun har skrevet brev som et innspill til areal- og kommuneplanen for Rakkestad kommune om gamle Bergenhus skole og området rundt.

- Vi ser store muligheter i Rakkestad til å samarbeide med andre foreninger og museer slik at det kan skapes et spennende reisemål for turister. Dette kan samtidig bli et kultursenter og møtested for rakstingene selv, noe som vil være attraktivt for hele bygdas befolkning, skriver Lannem i brevet.

Farmasihistorien

Foreningen EkornRingen ble dannet for å ta vare på farmasihistorien i Rakkestad. Rakkestad apotek har en egen plass i apotekhistorien sidet det var Norges første kvinnelige apoteker, Johanne Margrethe Ferdinanda Ring som startet ekornapoteket i Rakkestad i 1915.

Brit Lannem viser villig fram en unik gjenstand. Det er en korkeklemmer formet som en krokodille. Den ble brukt for å tilpasse korken til flasketuten. Korkeklemmeren er donert av Ragnar Horn, som var apoteker i Rakkestad fra 1981 til 1986. Han har gitt de apotek-gjenstandene som har vært i hans eie til EkornRingen. Lannem bærer inn to pappesker full av historie.

- Det er en samling av droger, det vil si plantemedisin. Se, her er en prøve med folium digitalis, som er hjertemedisin, forklarer hun og drar opp et lite beger med de for lengst høstede vekstene.

Les mer i Rakkestad Avis fredag