Jon Michelet er død

Jon Michelet er død, 73 gammel.

Jon Michelet er død, 73 gammel.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Forfatteren Jon Michelet døde lørdag kveld 73 år gammel.

DEL

(Fredriksstad Blad) Det er forlagssjef Ingeri Egeberg i Oktober Forlag som bekrefter dette til VG.

Jon Michelet har slitt med kreftsykdom de siste årene og fikk et tilbakefall i fjor, melder avisen.

Skrev til det siste

– Han var en god venn med masse energi. Det er et stort tap for meg. Det er utrolig at han klarte å gjennomføre sitt storverk. Han skrev helt til det siste, og boken kommer ut til høsten. Han hadde en fantastisk energi og var morsom å være sammen med, forteller forfatterkollega Klaus Hagerup.

Jon Michelet skrev på den sjette og siste romanen i serien «En sjøens helt», om de norske krigsseilerne under 2. verdenskrig og opplevde en enorm suksess. Den først boken i serien kom ut i 2012.

En bauta

– Han var en bauta blant Norges forfattere, mener bokhandler Lars Dale i Johnsen Libris. Han hadde en kommersiell suksess på slutten av sin karrière som knapt noen har opplevd maken til. Mange har vist om situasjonen hans. Vi har hatt veldig mange forfattere på boksignering i butikken, men han skilte seg ut. Han er den eneste som reiste seg opp og håndhilste på dem som kjøpte boken hans og takket ærbødigst. Det er det ingen andre som har gjort, forteller Dale.

Debuterte i 1975

Jon Michelet debuterte i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal». Her møter leseren for første gang Michelets krimhelt, Wilhelm Thygesen. Gjennom et titalls bøker gjorde Michelet Thygesen til en av Norges mest kjente krimhelter.

– Det er en sterk og viktig stemme som har gått bort. Han satt i styret i Litteraturhuset fra 2014 og var en viktig person for meg. Han fikk permisjon da han ble syk, men han var dedikert og en ivrig bidragsyter. Jeg fikk mange gode råd av han som jeg lyttet til i jobben min som daglig leder av Litteraturhuset i Fredrikstad, forteller Merete Lie.

Fikk Østfoldprisen i 2013

Jon Michelet ble tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016 for sitt arbeid med å få krigsseilernes skjebne frem.

– Jeg kjente ikke Jon Michelet personlig, men jeg har truffet han en rekke ganger på forskjellige arrangement. Han var en veldig hyggelig fyr. Som forfatter var han en gigant, og kanskje størst nå på slutten av karrièren. Norge har mistet en forfatterkjempe, uttrykker forfatter Jan-Erik Fjell.

Lørdag kveld måtte Jon Michelet gi tapt for kreften. Han ble 73 år gammel.

Artikkeltags