Gå til sidens hovedinnhold

Mange biler har for gamle dekk

Artikkelen er over 4 år gammel

Vet du når de bør skiftes?

[broom.no]  Mer enn hver 20. privatbil ruller rundt på dekk som kan ha dårlig veigrep og økt bremselengde, viser en undersøkelse analysebyrået YouGov har gjort for forsikringsselskapet If. Det gir grunnlag for bekymring for trafikksikkerheten.

1 av 20 privatbileiere svarer at de om vinteren kjører på dekk som er eldre enn fem sesonger.

Samtidig vet vi at fleksibiliteten i gummien over tid blir borte, og dekket blir stivere, hardere og glattere.

– Gummien i dekk har en begrenset levetid, litt avhengig av lagring og bruk, påpeker teknisk fagsjef Vidar Brustad i If.

Han anbefaler skifte av vinterdekk etter fire-fem sesonger på bilen.

– Det er en tommelfingerregel som er enkel å forholde seg til. Mønsterdybde er viktig å kontrollere jevnlig, men de fleste bilister har ikke forutsetninger for å vurdere selve gummien. Å ta sjansen på at dekket kan holde en sesong til, kan være skjebnesvangert. Er du i tvil, anbefaler vi å ta kontakt med en dekkforhandler eller bilverksted, sier Brustad.

Tilstrekkelig mønsterdybde, godt mønster og riktig dekktrykk er viktig. Men mange tenker ikke over at gummien i dekk gradvis får dårligere egenskaper og etter hvert blir trafikkfarlige. Bremselengder øker og grepet svekkes – og risikoen ved bilkjøring øker betraktelig.

I spørreundersøkelsen svarer i tillegg 1 av 10 at de ikke vet hvor lenge de har brukt vinterdekkene. Det betyr at det dermed kan være enda flere som har gammel gummi på bilen. (ANB)

Dekktips:

  • Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i vinterdekkene være minst 3 millimeter. Det anbefales at du skifter dekk før du har nådd denne mønsterslitasjen.
  • Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere.
  • Uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje: Sjekk gummiens tilstand, da gummiens egenskaper forringes over tid. Dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.
  • Husk å sjekke at dekktrykket er riktig.

 

Kommentarer til denne saken