Rakkestad-biblioteket får mindre midler

Må kutte, men liker det ikke: Kultursjefen i Rakkestad kommune, Grethe Torstensen, sier det er flere områder innenfor kultur som lider mer enn biblioteket.

Må kutte, men liker det ikke: Kultursjefen i Rakkestad kommune, Grethe Torstensen, sier det er flere områder innenfor kultur som lider mer enn biblioteket.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bibliotekene får stadig en mindre del av kommunens kulturbudsjett. Bare på de siste åtte årene har «kakestykket» blitt hele 31 prosent mindre i Rakkestad kommune.

DEL

Norsk bibliotekforening (NBF) er lei av at de fleste kommuner tilgodeser bibliotekene med stadig mindre midler til driften. Begrepet «Kulturløftet» fra 2005 har de sett lite til.

– I den grad det har vært et kulturløft i Norge, så dreier det seg om et «idrettsløft», et «kulturhusløft» eller kanskje et «festivalløft». Grunnmuren i norsk kultur, som bibliotek, kulturskoler og fritidsklubber har nemlig stagnert i denne perioden, poengterer NBF.


I Rakkestad bekrefter kultursjefen at det er lite penger i omløp til kultur og bibliotekdrift.

Jeg drømmer jo om å få penger. Vi har spart biblioteket for direkte innsparinger tidligere, fordi det er viktig for oss. Men jeg sitter og kutter på flere områder og synes alt er like frustrerende, forklarer kultursjef i Rakkestad, Grethe Torstensen.

Utviklingen i Rakkestad

Vi har tatt en titt i Kostra-tallene som viser hvor stor del av kommunebudsjettet som går til bibliotek, og samtidig hentet fram de samme tallene fra åtte år tilbake. Denne undersøkelsen avslører at NBF har rett også når det gjelder Rakkestad kommune; Biblioteket får mindre og mindre av kaken.


Først kan vi se på tallene fra 2007: Rakkestad kommune brukte da 3,5 prosent av alle utgifter på kultursektoren. Og innenfor dette vide kulturbegrepet var det 19,5 prosent som gikk til bibliotek. Så – åtte år senere – var kulturbudsjettet slanket noen hakk til 3,3 prosent av hele kaken, og bibliotek-stykket var redusert til 13,4 prosent av dette igjen.

Dermed kan vi slå fast at bibliotekdelen i Rakkestad har blitt redusert med drøye seks prosentpoeng på åtte år, som tilsvarer en reduksjon på over 31 prosent.

– Vi vet jo at vi har hatt en systematisk underbudsjettering gjennom flere år. Vårt største problem er kanskje at bibliotekene alltid har vært der, og at vi som følge av det har politikere som ikke vil noe med bibliotekene i Kommune-Norge, sier Marian Schjeide, leder i Norsk bibliotekforening.

– Vi kan ikke lenger drive bibliotek for knappenåler og glansbilder. Gapet har nå blitt veldig stort etter hvert. Og øremerkede midler kan vi se langt etter, til det er den kommunale selvråderetten for sterk, beklager hun.

Les hele artikkelen i onsdagens papiravis.

Artikkeltags