Det å sjekke mobilen framfor å gi barnet oppmerksomhet, oppfattes av barnet som en avvisning, sier psykolog. Barnevakten råder foreldre til å være til stede når de er sammen med barna og vente med oppdateringer, mail og nyheter til barna har lagt seg.

I en kronikk i Dagsavisen går psykologspesialist Marianne Østby og psykolog Kjersti Hildonen i rette med foreldre som til stadighet er opptatt av smarttelefonen og ikke registrerer barnets oppmerksomhetsbehov.

Vi skal bare sende denne SMSen eller raskt sjekke mailen, og oppfatter ikke hva poden som henger i buksebeinet ønsker å si. Eller vi må bare få tatt et par jobbtelefoner i løpet av fotballkampen og får ikke med oss at den unge lovende skårer mål. Han søker øyekontakt og bekreftelse – men vi har øynene inn i en skjerm.

«Har barna blitt nok en oppgave du multitasker? Hvis du kjenner deg igjen i dette, er det på tide å ta noen grep», skriver kronikkforfatterne.

Mamma på Facebook

På nettstedet Barnevakten sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen at barn til tider gir uttrykk for at de føler seg avvist.

Hennes råd er tydelig:

– I en travel hverdag ser foreldre lite til barna uansett, så når man faktisk er sammen bør man være til stede og kanskje vente med nyheter, oppdateringer, mail og nettbank til barna har lagt seg, sier Tønnesen.

– Barn trenger at de voksne er til stede. Barn liker å bli sett og hørt og de trenger tid og rom til å kanalisere følelser, både frustrasjon og glede. Hvis vi voksne alltid er opptatt med noe, kan barnet også raskt synke ned fremfor en skjerm i stedet for å få nødvendig tid med oss foreldre, sier Tønnesen.

– Det er nok mange barn som ønsker mer kontakt med foreldrene sine, og savner det å bli sett og hørt, sier Tønnesen

Oppfordrer foreldre til bevisst bruk

Psykolog Bjørnar Olsen peker på at barn er sårbare for avvisning.

– Det er naturlig at man enkelte ganger har fokuset rettet mot mobilen framfor barnet. Men den gjentakende mangelen på oppmerksomhet og tilstedeværelse kan være problematisk, sier psykolog Bjørnar Olsen, redaktør av Tidsskrift for Norsk Psykologforening, til Dagsavisen.

– Mennesker, og spesielt barn, er sårbare for avvisning. Det å sjekke mobilen framfor å gi barnet oppmerksomhet, oppfattes av barnet som en avvisning – det er et «ha det bra». Denne teknologien har jo plutselig dukket opp og i løpet av få år vokst inn i livene våre. Vi har ikke lært oss reglene ennå, sier Olsen.

Han oppfordrer foreldre til å kutte ut teknologien deler av døgnet.

– Si til deg selv; fram til nyttår skal jeg legge bort mobilen mellom klokka 16 og 19 hver dag. Slå den helt av eller sett den på lydløs, og gjør dette konsekvent i minst fire uker. Da kan du se hva som er bra og hva som er dårlig, og da har du bedre grunnlag for å velge hvilken rolle teknologien skal ha i livet til familien, sier Olsen.