Sentralbanksjefens prognose: Du må betale 60.000 mer i året for et boliglån på 4 millioner kroner

RENTEOPPGANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, men flytter tidspunktet for en oppgang nærmere fram i tid.

RENTEOPPGANG: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, men flytter tidspunktet for en oppgang nærmere fram i tid. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

For hver million du har i boliglån, må du årlig betale 15.000 kroner mer i 2021, hvis sentralbanksjef Øystein Olsens ferske renteprognose slår til.

DEL

(Fredriksstad Blad) To år etter at styringsrenten fra Norges Bank ble senket til rekordlave 0,5 prosent, varsler sentralbanksjef Olsen at det første rentehoppet kommer over sommeren.

Mindre enn tre år frem i tid vil renten på et boliglån ligge rundt 4 prosent, mot rundt 2,5 prosent i dag, ifølge anslaget som Norges Bank la frem i Pengepolitisk rapport torsdag.

Skal betales

– Det betyr at rentekostnadene øker med 15.000 kroner i året for hver million du har i lån, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Han fortsetter regnestykket:

– Dersom du har et boliglån på 4 millioner kroner, blir det 60.000 kroner mer å betale hvert år. Det er 5.000 kroner mer å betale i renter hver måned.

Tallene er basert på at lånebeløpet er det samme ved utgangen av 2021 som i dag og tar ikke hensyn til rentefradrag og inflasjon. Effekten av rentefradraget på 23 prosent vil øke noe når rentekostnadene stiger.

– Men du skal uansett betale, minner Gundersen om.

Smått og stort

Forbrukerøkonomen, som også er kjent fra TV3-programmet Luksusfellen, har følgende råd til de som måtte kjenne litt på et mulig rentesjokk:

– De som ikke allerede har gjort det, må begynne å forberede seg på en renteoppgang. Er kontoen tom før neste lønning, må du gå gjennom utgiftene dine i stort og smått. Det handler om alt fra ferie eller bilkjøp til klesbudsjett, ulike abonnementer og småutgifter som kaffe eller farris, sier Gundersen til NTB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken