22 tatt uten bilbelte i Østfold

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Statens vegvesen har i perioden 1. – 3. juni gjennomført massive bilbeltekontroller over hele landet. I Østfold fikk 22 personer gebyr på grunn av manglende bruk av bilbelte. I tillegg satt tre barn mellom 4 og 14 år usikret. Totalt ble 779 kjøretøy kontrollert.

–Vi ser på det som svært alvorlig når barn sitter usikret. Barn er i denne sammenhengen helt uskyldige og avhengig av at sjåførene sørger for deres sikkerhet. Sjåførene dette gjelder er anmeldt til Politiet og kan vente seg et forelegg og prikker på førerkortet, sier Øystein Gudim i Statens vegvesen Region øst.

Han understreker at de aller fleste som ferdes i trafikken er flinke til å bruke bilbelte.

30 - 40 personer kunne overlevd

Ulykkesundersøkelser utført av Vegvesenet viser at mellom 30 -40 personer trolig ville berget livet i trafikken hvert år hvis de hadde brukt bilbelte. Tallene fra Østfold viser at 10 sjåfører og 12 passasjerer ikke brukte bilbelte. Gudim mener det å feste beltet bør være en reflekshandling hos alle som setter seg i en bil, også i baksetet. En voksen person som sitter i baksetet uten bilbelte og frontkolliderer i 50 km/t, vil treffe forsetet med en kraft tilsvarende et par tonn.

- Bilbeltet er den viktigste livredderen i en bil uavhengig av hvor gammel eller ny bilen er, sier han. Han påpeker også hvor viktig det er at beltet er festet tett inn til kroppen, ligger stramt nede på hoften og alltid over skulderen.

Nasjonale tall

Til sammen har 47.000 biler blitt kontrollert i løpet av den nasjonale bilbeltehelgen og 727 sjåfører og passasjerer har fått gebyr for manglende bruk av bilbelte. Hver enkelt får et gebyr på 1500 kroner. I tillegg har 20 bilførere blitt anmeldt for å ha usikrede barn i bilen.

Artikkeltags