Villsvin-tips belønnes med 2.000 kroner

FØRSTE VILLSVIN: For første gang er det i januar 2020 felt villsvin på Hvaler. Her er jaktlaget som skjøt ett av seks dyr de observerte på Herføl. Fra venstre: Espen Dahlstrøm, Robin Vang, Espen Jacobsen, Jørgen Adolfsen, Per Ivar Adolfsen, Henrik Adolfsen, Rune Nilsen.

FØRSTE VILLSVIN: For første gang er det i januar 2020 felt villsvin på Hvaler. Her er jaktlaget som skjøt ett av seks dyr de observerte på Herføl. Fra venstre: Espen Dahlstrøm, Robin Vang, Espen Jacobsen, Jørgen Adolfsen, Per Ivar Adolfsen, Henrik Adolfsen, Rune Nilsen. Foto:

Av
DEL

Varsler du Mattilsynet om syke eller selvdøde villsvin, kan du innkassere 2.000 kroner

Mattilsynet tilbyr godtgjørelsen uansett om dyret er påkjørt eller funnet i naturen. Det stilles likevel krav til den som melder fra:

– Det er viktig at den som varsler, kan gi oss eksakt funnsted, enten ved å vise oss dette eller ved å oppgi nøyaktig kartreferanse. Det vil kun utbetales godtgjørelse for de dyrene det er mulig å finne igjen for prøvetaking, sier Anne Marie Jahr.

Målet er å oppdage sykdom og hindre at dyrene sprer den. Villsvin kan bære med seg afrikansk svinepest, en sykdom som er svært alvorlig både hos ville og tamme svin.

– Afrikansk svinepest er en av de mest tapsbringende virussykdommene som finnes. Det finnes ingen vaksine eller kur mot sykdommen, forteller Jahr.

Sykdommen sprer seg stadig til nye land og er påvist blant annet i Polen, Litauen og Latvia.

Viruset smitter imidlertid ikke til mennesker eller andre dyr.

Villsvinene har spredd seg raskt langs svenskegrensen de siste årene, fra Halden i sør til Trøndelag i nord. Den norske bestanden er nå beregnet til å omfatte mellom 400 og 1.200 dyr. Både svineprodusentene Norsvin og Den norske veterinærforening har tatt til orde for å bekjempe dyrene, med fare for svinepest som det viktigste argumentet.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken