– Det er en spesiell dag, selvfølgelig mest for de pårørende som mistet sine, sier Ap-ordføreren, som for tiden er på ferie.

– Heldigvis hadde ikke Rakkestad kommune noen som var direkte involvert i hendelsen, sier Solbrække. Det blir ikke markering i Rakkestad kommune, og Solbrække kjenner heller ingen andre kommuner som lager lokale markeringer for 22. juli. Det vil være nasjonale markeringer på Utøya og i Oslo, noe Solbrække synes er riktig, siden det var der de tragiske hendelsene skjedde. Hun har likt det hun har sett på film og bilder av oppbyggingen av Utøya.

– Vi er i ferd med å ta tilbake Utøya, og det er riktig å gjøre det nå, sier Solbrække og legger til at ungdommene selv har uttalt at det er på tide å gå videre.

På Utøya er det nå bygd overnattingshytter, og en av hyttene har Østfold Ap og LO i Østfold bevilget penger til. Denne heter nå Oscar Torp-hytta.

– Det er et bidrag etter at vi solgte Oscar Torp-hjemmet i Svinesund, slik at det også er Østfold-innslag på Utøya, avslutter Solbrække.