Her får de et sosialt liv

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Odd Andersen er en av mange som har funnet et nytt sosialt felleskap i Røde Kors-huset på onsdager.

DEL

Hver onsdag er det nettverkssamling i Røde Kors-huset.

Dette er et tilbud til mennesker som ønsker økt sosial kontakt, og mulighet for mennesker i alle aldre til å bygge sosiale nettverk.

– Jeg liker meg veldig bra her, og hit kommer jeg til å fortsette å komme. Jeg har blitt kjent med alle som er her, forteller Odd Andersen til Halden Arbeiderblad.

Isolerte seg

Han røper at det var Camilla Bakke, som er frivillig, og som har vært besøksvenn med hund sammen med Odd i flere år, som fikk han med. Det har han ikke angret på.

– Jeg isolerte meg da jeg mistet kona mi, og da var jeg mye alene, forklarer han.

Foto:

Men nå er han ute på turer med Camilla i tillegg til at han altså er på Røde Kors-huset i Busterudgata hver onsdag.

– Odd er en mann som bidrar med mye humor og humør. I tillegg til at vi kan ha de gode samtalene, mener Camilla Bakke.

– Dette stedet har betydd mye for meg. Jeg har hatt det bra siden jeg begynte her, fastslår Andersen.

Nye venninner

Siw Anita Høgmann og Nina Olafsen er to andre som finner veien til Busterudgata hver onsdag. De er begge innflyttere til Halden og hadde derfor ikke noe nettverk her i byen.

– Vi kom hit for å bli kjent med nye folk. Vi to har også blitt venninner, slik at det for vår del har gitt ringvirkninger utover onsdagskveldene, forteller Høgmann og Olafsen.

De forteller videre at de både har vært på besøk hjemme hos hverandre og at de har vært på byen sammen.

Begge er også glad i håndarbeid og har derfor laget flere ting til Røde Kors sin basar.

De skryter av folkene som møtes på onsdagskveldene.

Fin gjeng

– Det er en veldig fin gjeng. For noen vil det kanskje være en terskel å komme hit, men dersom du er ensom, sjenert eller lurer på om du skal tørre å komme hit, så er svaret: Ja, kom. Du blir ønsket velkommen ,og det er ikke press på noe som helst, sier de to fornøyde damene.

– Man føler seg trygg her, og man kan komme som man er, fortsetter de.

Nå forteller de at de nesten har blitt avhengig av å komme hver onsdag. Blant annet savnet de denne møteplassen både i juleferien og i vinterferien, så glade har de blitt i de ukentlige samværene.

Nina forteller at hun ikke hadde noen kjente i Halden og bare en sånn liten ting som å få hjelp til å bære et bord løste seg når hun kunne spørre venninna Siw om hjelp.

– Da jeg ikke kjente noen kviet jeg meg også for å spørre om hjelp til slike ting. Det er lettere nå, synes hun.

Alle aldre

En av de tingene HAs utsendte legger spesielt merke til er at det både er ungdom og folk godt oppe i årene til stede. Her er alle aldre representert.

– Det er fordi vi samarbeider med UNG (Røde Kors ungdom), forteller koordinator for nettverk i Østfold Røde Kors, Ragnhild Kruse, Camilla Bakke og leder for Ung, Simone Eilertsen.

De sier videre at noen ganger når det er mange ungdommer så deler de seg og ungdommen går for seg selv.

– Men ofte er vi sammen og mange av de unge setter pris på den trygge og gode voksenkontakten, forteller de tre lederne.

De forteller videre at tilbudet er gratis, slik at alle kan komme.

Å bare være

– Hit kan man komme uansett hvem man er og bare være. Man bør ikke bidra med noe eller si noe. Vi skal bidra til å gjøre hverandre gode, være rause og inkluderende. Alles trivsel er alles ansvar, sier de.

De forteller at de har en plan med ulike aktiviteter. Det blir quizkvelder, turer, grillkvelder, omvisning på Rød Herregård, hobbykvelder og mye mer.

– Men denne planen er ikke noe låst dokument. Dette skal være deltakerstyrt. Derfor er dette en levende plan som kan endres i tråd med deltakernes ønsker, understreker de.

Lederne poengterer også at det på disse kveldene ikke er noen forskjell på deltaker eller frivillig.

Alle som er med undertegner også en taushets.- og etikkerklæring.

– Det synes vi er viktig å ha på plass. Her kan man være seg selv og være trygg på at det som blir sagt her forblir her, avslutter de.

Dersom noen ønsker mer informasjon om nettverk eller andre tilbud i Røde Kors, kan man ta kontakt på følgende mailadresse: camilla.bakke@rodekors.org.

Artikkeltags