Gå til sidens hovedinnhold

Vestfold blir ikke en del av storregion sammen med Østfold

Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble vedtatt på Fylkestinget i Vestfold torsdag.

Et flertall i Vestfold fylkesting vedtok torsdag at de primært ønsker å slå seg sammen med Buskerud og Telemark i spørsmålet om etablering av nye regioner. Dermed har toget gått for Vestfolds deltakelse i region Viken, skriver Østfold Fylkeskommune på sine hjemmesider.

Fredriksstad Blad skrev onsdag at i forrige uke var fylkestingene i Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold samlet for å gå videre mot en ny region som får navnet Viken. Nå har altså Vestfold valgt ikke å bli med på storregionen.

- Jeg tar vedtaket til etterretning. Vestfold har ikke svart på det vi satte som en forutsetning, nemlig at de måtte bestemme seg for et retningsvalg. Det har de ikke gjort. Det går ikke an å forhandle i to retninger. Ved å vedta at de primært vil se mot Telemark og Buskerud, subsidiært Østfold, Buskerud og Akershus, har de i praksis sagt nei til konstellasjonen Buskerud, Østfold og Akershus som er blitt enige. Dermed blir de heller ikke med i de videre forhandlingene. Dette har jeg avklart med mine fylkesordførerkolleger i Akershus og Buskerud, sier fylkesordfører, Ole Haabeth i pressemeldingen på fylkeskommunens hjemmesider.

Ting tyder på at sammenslåingen med Buskerud, Østfold og Akershus kan stå klar 1. januar 2020 og at det velges regionting om tre år. Men det er stadig forhandlinger igjen, som hvor det nye regionsenteret skal ligge, om fordeling av oppgaver og størrelse på regionting og utvalg. Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) sier til FB at han vil stille krav om at Østfold skal ha en betydelig administrasjon i den nye regionen, med sete i Nedre Glomma.

Kommentarer til denne saken