Energiverket AS, Norges største aktør på varmepumper for vannbåren varme, trakk nylig vinneren av konkurransen de har hatt gående i høst. Premien var et gavekort på bergvarmepumpe eller luft/vann-varmepumpe på hele 100.000 kroner.

– Det meste jeg har vunnet i Lotto er vel 45 kroner, men ellers har det aldri vært noe i nærheten av dette her. Jeg pleier sjeldent å delta på slike konkurranser også, men dette var noe som fristet og var veldig relevant for meg. - Og jammen vant jeg ikke, tenk å ha sånn flaks!, sier Finn-Roald Schie.

Med en sønn som har bergvarmepumpe og nabo med luft/vann-varmepumpe, har Schie gode erfaringer og hørt veldig mye positivt om varmepumper for vannbåren varme. Selv har han en oljefyr som uansett skal skiftes ut, derfor kommer en premie som dette fantastisk godt med.

Har oljefyr i dag

– Hvilken boligtype og varmeløsning har du i dag?

– Vi bygde enebolig i Seljeveien i Rakkestad sentrum i 1970, og der bor jeg fortsatt. Den har en grunnflate på ca 140 kvm og har halvannen etasje. Til oppvarming er det en oljefyr tilkoblet radiatorer som varmer huset, sier Finn-Roald Schie.

Etter å ha vært i en tankeprosess angående oljefyren over lenger tid, fikk han for under to år siden installert en luft/luft-varmepumpe. Men det fungerte ikke slik han ønsket så nå har han gått over til oljefyren igjen. Oljefyren står i kjelleren med oljetanken som nærmeste nabo. Det vil frigjøre mye plass når disse to forsvinner og erstattes med innedelen til en varmepumpe for vannbåren varme.

– Hvor mye har du brukt på oppvarming av bolig og varmtvann i året?

– Vi har årlig fylt på ca 4000 liter olje, noe som tilsier ca 40.000,- i året. Da har oljefyren vært i bruk hele året for oppvarming av bolig og varmtvann. Bio-olje er ikke aktuelt da den er både dyrere enn oljen og har dårligere forbrenningseffekt.

Med dette som utgangspunkt vil Finn-Roald, etter at oljefyren er kastet ut og varmepumpen er installert, spare over kr 30.000,- hvert eneste år fremover.

– Jeg har ikke rukket å ta stilling til om jeg skal velge bergvarme eller luft/vann enda. Tidligere har jeg tenkt på luft/vann, men nå er det interessant å se nærmere på bergvarme også. Planen for hvordan jeg skal kvitte meg med oljefyren og sette inn den nye varmepumpen er derimot klar. Det skal bli topp å få byttet ut oljefyren til fordel for en varmepumpe.

Les også: Gir millioner til grønne tiltak (+)

Oljefyringsforbud i 2020

– Hva er rådet ditt til andre oljefyreiere?

– Det går fort mot oljefyringsforbudet i 2020 så jeg anbefaler at man ikke bare skal begynne å tenke på det, men faktisk gjøre noe med det. Økonomien i det er såpass bra at man kan eventuelt låne seg de siste kronene som mangler nå som renten er så lav, det vil fortsatt lønne seg ettersom energikostnadene vil gå ned med 60-80 prosent.

– Enova har doblet støtten til fjerning av oljefyr for 2018. Denne vil derimot reduseres igjen for 2019 og forsvinne helt fra 2020. Å sitte for lenge på gjerdet vil derfor bli dyrere og dyrere for hver dag som går, opplyser daglig leder på Energiverket Østfold, Glenn Pettersen.

Informasjonsmøte i Rakkestad

Energiverket skal ha et informasjonsmøte om Enova-støtten på Kulturhuset i Rakkestad 24.januar

– Har du en oljefyr som skal byttes, et hus som skal renoveres eller kanskje du skal bygge nytt? Da er det viktig at du kjenner til hvilke støtteordninger du kan få fra Enova i forbindelse med varmeanlegget du planlegger i boligen din. Her er det tusenvis å hente i støtte, oppfordrer Pettersen.

Les også: Nytt skolebygg blir topp moderne med omfattende teknolgi