Politietterforsker skal ha tatt piller fra beslag og kjørt politibil i narkorus

En politimann som inntil i fjor jobbet som etterforsker på Sarpsborg politistasjon er tiltalt for grovt underslag av narkotiske tabletter fra et beslag på politihuset i Sarpsborg. Han er også tiltalt for å ha kjørt politiets tjenestebil i ruspåvirket tilstand. Rettssaken mot politimannen starter 18. september.

En politimann som inntil i fjor jobbet som etterforsker på Sarpsborg politistasjon er tiltalt for grovt underslag av narkotiske tabletter fra et beslag på politihuset i Sarpsborg. Han er også tiltalt for å ha kjørt politiets tjenestebil i ruspåvirket tilstand. Rettssaken mot politimannen starter 18. september. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En politimann som inntil i fjor jobbet ved Sarpsborg politistasjon er tiltalt for grovt underslag av narkotiske tabletter fra beslag og for å ha kjørt tjenestebil i narkorus.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) 1. juni i år tok Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, ut tiltale mot politimannen i 40-årene.

De fire tiltalepostene omhandler flere straffbare handlinger som den tidligere politietterforskeren ved Sarpsborg-politiet skal ha begått i løpet av et par dager i slutten av juli i fjor.

Ruspåvirket kjøring

Ifølge tiltalen skal politimannen i løpet av arbeidstiden tirsdag 26. juli i fjor, i egenskap av å være politietterforsker, ha tatt 30 tabletter med narkotika som politiet hadde beslaglagt i forbindelse med etterforskning av en straffesak. Ifølge tiltalen hadde politimannen hadde fått utlevert beslaget for å forestå kriminalteknisk arbeid med dette beslaget.

Men ifølge Spesialenheten for politisaker skal ikke politimannen ha levert tilbake tablettene etter at de skal ha blitt undersøkt. Spesialenheten mener å kunne bevise at politimannen oppbevarte tablettene på ulovlig vis inntil de helt eller delvis ble forbrukt. Spesialenheten mener også at politimannen i perioden mellom klokka 08.00 tirsdag 26. juli og fram til klokka 07.55 torsdag 28. juli inntok til sammen rundt 30 av tablettene, som inneholder det narkotiske stoffet fenazepam, og som har stått på narkotikalisten siden 2010.

Grovt underslag

Ifølge tiltalen skal politimannen i tidsrommet fra cirka klokka 07.55 til cirka 08.25 torsdag 28. juli i fjor ha kjørt politiets tjenestebil i Sarpsborg, til tross for at prøver som ble tatt av ham noen timer senere viste at han hadde betydelige mengder med fenazepam i blodet.

Spesialenheten har tiltalt politimannen for underslag, ved at han rettsstridig skal ha tilegnet seg de 30 tablettene som var beslaglagt. Det påståtte underslaget er ifølge tiltalen å anse som grovt fordi det særlig er lagt vekt på at det ble begått ved brudd på en særlig tillit som fulgte med stillingen.

I tillegg til grovt underslag går tiltalen mot ham ut på at han ulovlig har ervervet og oppbevart narkotika og for ulovlig å ha brukt narkotika. Den fjerde tiltaleposten gjelder altså kjøring i ruspåvirket tilstand.

Nekter straffskyld

Den siktede politimannens forsvarer, advokat Eva-Marie Stryker fra Advokatfirmaet Føyen Torkildsen i Oslo, sier til Sarpsborg Arbeiderblad onsdag ettermiddag at hennes klient ikke erkjenner straffskyld for noen av tiltalepostene.

Utover det ønsker hun ikke å kommentere den alvorlige tiltalen som er tatt ut mot politimannen.

Rettssaken starter i Sarpsborg tingrett 18. september og det er satt av halvannen dag til hovedforhandlingen, som skal ledes av sorenskriver Thor Linde. Aktor i saken er politiadvokat Rune Fossum ved Spesialenheten for politisaker.

Straffeloven § 325

  • Grovt underslag straffes med fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om underslaget er grovt skal det særlig legges vekt på om a) verdien av det underslåtte er betydelig, b) underslaget har pågått over lengre tid, c) det er begått ved brudd på en særlig tillit som følger med en stilling, et verv eller oppdrag, eller d) det er ført eller utarbeidet uriktige regnskaper eller uriktig regnskapsdokumentasjon.

Kilde: lovdata.no

Artikkeltags