Ny medisin: – Dette kommer Østfolds befolkning til gode

Lege Andreas Stensvold

Lege Andreas Stensvold Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Avdelingssjef Andreas Stensvold i Sykehuset Østfold er svært fornøyd med at sykehuset kan starte utprøving med helt ny immunterapi på pasienter med blærekreft.

DEL

Sykehuset Østfold har fått 2 millioner kroner i forskerstipend.

– Vi starter opp allerede i høst. Vi vil teste behandlingen på pasienter som er alvorlig syke først, men vi håper og tror at dette vil bli en ny standard behandling for både kvinner og menn som får diagnosen blærekreft, sier Stensvold til Sykehuset Østfolds nettside.

Medisinen er forøvrig utviklet av forskere ved Radiumhospitalet og professor Øystein Fodstad. Sistnevnte er blant annet leder av forskningsutvalget i Sykehuset Østfold.

Midler for første gang

Ifølge Kreftforeningen er immunterapi et samlebegrep om flere metoder for kreftbehandling der kroppens immunforsvar stimuleres til å drepe kreftcellene. Overføring av friske immunceller har vist effekt på ulike typer blodkreft, mens legemidler som stimulerer kroppens eget immunforsvar brukes i behandling av føflekkreft.

Det er første gang et sykehus som ikke er et universitetssykehus får mulighet til å starte opp utprøving av helt nye pasienter.

– Og dette kommer Østfolds befolkning til gode, understreker Stensvold.

Satser på forskning

– Forskning er veldig viktig i Sykehuset Østfold, og spesielt nå som vi har mye nytt utstyr og nye arbeidsprosesser på Kalnes. Skal vi være i forkant og henge med den medisinske utviklingen er vi nødt til å forske, sier kommunikasjonssjef Bjørn Hødal i Sykehuset Østfold til SA.

Det skriver forskningssjef Waleed Ghanima under på:

– Høyt pasientvolum og de spesielle helsemessige utfordringene kreftpasienter har, har ført til at kreft er blitt definert som et av satsingsområdene i Sykehuset Østfold, sier han til sykehusets nettside.

Artikkeltags