Gjør plass til flere fødende på Kalnes

Nyfødtavdelingen på sykehuset på Kalnes,

Nyfødtavdelingen på sykehuset på Kalnes, Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mange vil føde barn på det nye Kalnes-sykehuset. Nå gjøres det også plass til flere av dem.

DEL

Føde- og barselavdelingen får muligheten til å utvide med i alt ni pasientrom, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Det er ikke snakk om nye fødestuer. Det er nemlig nok av dem.

I stedet blir det flere barselrom og flere rom som kan brukes brukes til observasjon før fødsel, opplyser Sykehuset Østfold på sin nettside.

– Vi har ni fødestuer og har god kapasitet til å ta imot fødende, men vi har ikke hatt nok rom som kan brukes til observasjon før fødsel og til barselrom. Ved at vi får mulighet til å bruke ytterligere ni pasientrom, løser vi denne utfordringen, sier klinikksjef Eirin Paulsen i kvinneklinikken.

Trenger ikke å dele barselrom

De ekstra rommene overtas i mars. De skal være i full drift så raskt som mulig.

Til SA opplyser Paulsen at avdelingen øker med seks barselplasser i første omgang.

– Det vil si at vi ikke lenger trenger å ha to barselkvinner på samme rom, kommenterer Paulsen.

Hun forteller videre at Sykehuset Østfold får mange forespørsler fra kvinner både i og utenfor Østfold som ønsker å føde i det nye sykehuset.

– Derfor er vi ekstra glade for at vi nå kan utvide med flere pasientrom, sier Paulsen til sykehusets nettside.

Nylig ble det også kjent at svenske kvinner igjen kan føde sine barn på Kalnes. Sykehuset stengte dørene for fødende kvinner som bodde utenfor Østfold i september 2016. Men i mars åpner de altså opp igjen.

Mye teknisk utstyr

Romslige fødestuer med teknisk utstyr til å overvåke mor og barn, badekar og lystgass, oppgis av sykehuset som grunner til at det er ekstra attraktivt å føde på Kalnes-sykehuset.

– Vi har moderne utstyr for overvåkning av barnet under fødselen. Det innebærer at barnets hjertelyd overføres direkte til vaktsentralen i tillegg til å vises på fødestuen. Men først og fremst ønsker vi normale fødsler, og medisinsk assistanse brukes bare når det er nødvendig. De fleste av de 3.000 fødslene som skjer hvert år i Østfold, kan også skje på en naturlig måte, understreker Paulsen.

De ekstra pasientrommene ligger i umiddelbar nærhet til føde- og barselavdelingen.

– Vi tar ned antall senger i klinikk for kirurgi. Vi vurderer at dette er et forsvarlig tiltak, sier klinikksjef kirurgi, Tore Krogstad, til sykehusets nettside.

Artikkeltags