Rører ikke jordbærene

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De møtte forståelse, men lenger vil ikke landbruksdepartementet strekke seg i kampen mot gråskimmel.

DEL

Gråskimmelsopp har forårsaket store skader på jordbæravlinger flere steder i landet. Det førte til krisemøte i landbruksdepartementet mandag.

Møtet ga ikke noe nytt.

Mer kunnskap

– Møtet var greit, det. Men vi hadde i alle fall håpet at landbruksdepartementet hadde kommet oss i møte med tanke på å bygge opp mer kunnskap om resistensen. Det er en spesiell situasjon når angrepet er så sterkt som i år og tiltakene som bonden har satt i verk for å hindre det har så dårlig effekt, sier nestleder i Norges bondelag, Bjørn Gimming til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Enkelte jordbærprodusenter har fått ødelagt hele avlingen. I Rogaland og Agder-fylkene er skadene helt oppe i 70 prosent.

De som bare har fått ødelagt halvparten, er dermed heldig stilt.

– Dette handler like mye om framtiden. Vi frykter at soppen har tilpasset seg de plantevernmidlene vi bruker. Dermed har vi mistet et verdifullt verktøy mot gråskimmel, mener nestlederen i bondelaget.

Fikk ingenting

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) avviste før han dro på ferie i forrige uke å gi noen økonomisk kompensasjon for skadene. Norges Bondelag hadde likevel håpet at det kunne settes i gang tiltak for å øke kompetansen om dette.

Heller ikke det kunne altså statssekretæren komme med.

– Han (statssekretæren) pekte på at de eksisterende ordningene og programmene som kartlegger dette spørsmålet i dag er tilstrekkelig. Jeg tviler litt på det, men det var lite ekstra å komme med for å sette i gang en litt bredere kartlegging, sier Gimming.

Oslo  20160718.
Nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming (t.h), og Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt AS under et møte om årets jordbæravlinger i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo 20160718. Nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming (t.h), og Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt AS under et møte om årets jordbæravlinger i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

– Er det et problem at statsråden så tidlig gikk ut med å avvise støtte?

– Problem og problem. Jeg hadde kanskje forventet meg at det kom noen muligheter til å komme denne situasjonen noe i møte, svarer han.

Statsråden mener at år med dårlige avlinger er en risiko produsenten selv må håndtere.Gimming mener imidlertid at det må stille seg litt annerledes når hele eller store deler av avlingen er ødelagt.

- Alltid en risiko

– Det vil alltid være en risiko forbundet med å drive med jordbruk.

Det sa statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Terje Halleland (Frp) etter møtet med Agder-produsentene og Norges Bondelag mandag ettermiddag.

– Vi er blitt godt orientert om situasjonen. Vi har ingen problemer med å ha forståelse for enkeltprodusenter som har havnet i en slik situasjon, understreker Halleland.

Oslo  20160718.
Statssekretær Terje Halleland (Frp) møter Norges Bondelag og Agder Bær og Grønt AS i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo 20160718. Statssekretær Terje Halleland (Frp) møter Norges Bondelag og Agder Bær og Grønt AS i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

– Men vi har også uttrykt at det er en risiko forbundet med både produksjon av jord og planter. Det er en risiko forbundet med avling. Det kan alltid bli en svikt, som en har opplevd her. Resistensproblematikken vil vi følge opp gjennom ordninger som er der allerede i dag. Det er mange ulike ordninger som eksisterer i dag. Vi er trygge på at dette blir fulgt opp og fanget opp der, mener Halleland.  (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken