Siste: Ved 13-tiden melder politiførstebetjent Niels Lund ved Rakkestad lensmannskontor at brannen er i ferd med å komme under kontroll.

– Brannårsaken er for tidlig å si noe om, men det brenner i det samme området som det brant 3. juni, sier Lund.

Brannsjef for Indre Østfold Brann og Redning, Bjørn Stolt, sier til Smaalenenes Avis at de har god kontroll på stedet.

– Det jobbes med etterslokking nå, sier han.

– Vi har kontroll på stedet nå. Det er cirka 20 mål med skog som har brent. Brannen strakk seg faktisk et stykke inn i Marker, sier Vidar Husa i Indre Østfold Brann og Redning til avisen.

De har hatt mannskaper i brannområdet store deler av dagen, og har først i 15-tiden begynt å sende noen mannskaper tilbake til Eidsberg.

Husa sier at brannårsaken så langt er ukjent. Sivilforsvaret bistår også i etterslokkingen.

Dette har hendt:

– Rakkestad brannvesen rykker ut på melding om skogbrann på Høytomt, melder Alarmsentral Brann Øst klokken 10.10.

Nødetatene har rykket ut til stedet.

 

Mannskaper fra Eidsberg og Marker bistår.

– Brannen er ikke under kontroll. Møtte en rekke store kjøretøy, melder RAs journalist på vei ut til brannstedet.

Det var skogbrukssjef Knut Østby i Rakkestad kommune som oppdaget at det brant tirsdag. Han var på Høytomt for å taksere skadene etter skogbrannen 3. juni. Forholdene er vanskelige. Det er meget tørt i skogen, og det blåser. I tillegg er terrenget utilgjengelig og til dels svært bratt. Det var kritisk i en periode, da brannen utviklet seg raskt.

– Vi har ennå ikke oversikt over omfanget, sier innsatsleder Sindre Dahlstrøm.

Han har heller ingen formening om brannårsaken.

– Det eneste jeg vet er at det brant her for en stund tilbake, svarer han da Rakkestad Avis var på husmannsplassen tirsdag formiddag.  

Bildeserie

Det brenner ved Høytomt

Knut Østby varslet både brannvesenet og brannvakta på Linnekleppen etter at han oppdaget brannen. Høytomt ligger langt inne i skogen, og har ikke mobildekning.  Den vanligvis så idylliske husmannsplassen ble med ett forvandlet til et område for flere politipatruljer og mannskaper fra brannvesenet i påvente av brannhelikopteret som skal gi den store oversikten. Sivilforsvaret er også kalt ut, og flere frivillige mobiliserte blant annet med store vanntanker. Steen Finnestad måtte også haste ut til husmannsplassen. Han har ansvaret for sauene som beiter i området, og brannmannskapene ble nødt til å rive gjerdene for å komme til brannområdet.