Gå til sidens hovedinnhold

De unge frykter boligmarkedet

Artikkelen er over 5 år gammel

Over halvparten av de under 30 år synes det er for dyrt å kjøpe bolig.

Stadig flere unge boligkjøpere sier de er bekymret for utviklingen i boligmarkedet.

Over halvparten synes det begynner å bli for dyrt å kjøpe bolig, og 14,6 prosent er redd for at boligprisene har nådd toppen og skal begynne å falle igjen.  

Det viser Krogsveens årlige boligkjøperundersøkelse. 2.369 som jakter bolig har svart på undersøkelsen.

Totalt svarer 77,5 prosent av boligkjøperne under 30 år at de er bekymret – enten fordi det begynner å bli for dyrt eller fordi de er redde for at prisene har nådd toppen og skal begynne å falle.

Dette er sju prosentpoeng flere enn i fjor. Blant alle boligkjøpere er det 66,9 prosent som uttrykker bekymring. Det er også sju prosentpoeng flere enn i 2015.

– Jeg er ikke overrasket over at stadig flere uttrykker bekymring. De yngste fordi det er for dyrt, men mange også for de er redde for at vi får en alvorlig korreksjon. Ser man på prisutviklingen og bankens lånekrav, er det ikke lett å være førstegangskjøper nå, sier direktør forretningsutvikling og kommunikasjon, Karsten Onsrud i Eiendomsmeglerforetaket Krogsveen.

Sliter med finansieringen

Det er også blant de yngste boligkjøperne flest svarer at de synes det er vanskelig å få finansering i banken.

Hele 26,3 prosent av de under 30 år sier dette. Til sammenligning er det 15,2 prosent som mener det i totalutvalget.

Mens 76 prosent av alle boligkjøperne oppgir at de har hele egenkapitalen selv, gjelder det kun 53,4 prosent av de under 30 år. 17,6 prosent av de unge boligkjøperne oppgir av de må stille sikkerhet i foreldres eiendom for å møte egenkapitalkravet.

- Har man ikke bolig å selge, er det ikke enkelt med dagens prisnivåer å ha 15 prosent egenkapital, selv om man har sparepenger og BSU. At foreldre bidrar til å hjelpe de yngste inn i boligmarkedet– enten ved å kjøpe boligene eller stille sikkerhet – erfarer vi nesten daglig i budrunder og oppgjør, sier Onsrud.

Prisoppgang

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,9 prosent i september. Boligprisene er nå 10,0 prosent høyere enn for ett år siden, viser statistikken Eiendom Norge presenterte onsdag.

– Den sterke trenden vi har sett i det norske boligmarkedet i 2016 fortsatte i september. Utviklingen er primært drevet av en sterk prisoppgang i Oslo-regionen. I landet for øvrig har de fleste steder hatt prisnedgang, noe som er normalt i september, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer til NTB.

Dagen før fremleggelsen av statsbudsjettet for 2017 ber Dreyer finansminister Siv Jensen ta i bruk tiltak som vil stimulere tilbudssiden i boligmarkedet.

– Økt satsing på forenklinger, effektivisering av offentlig sektor og samfunnsøkonomisk lønnsomme samferdselsprosjekter er bedre tiltak enn å endre boliglånsforskriften, som kan slå uheldig ut for andre deler av landet, sier Dreyer. (ANB)

Kommentarer til denne saken