(Nettavisen): Det er NRK som først omtaler funnet.

Det var i fjor sommer at ei 10 år gammel jente fra Drammen ble stukket av en mygg, hvor stikket klødde uvanlig mye i ettertid.

Derfor påvirkes barn mer enn voksne

Senere kom det også byller og streker oppover armen til 10-åringen, som til slutt måtte gjennom en ti dager lang penicillinkur på grunn av infeksjonen. Faren til jenta legger også til at datteren fikk feber - før byllene som oppsto utviklet seg til kratere, skriver NRK.

Kanalen har også snakket med flere i nabolaget på Åskollen i Drammen som forteller om det samme. Flere har opplevd uvanlig store stikk, som ofte har blitt til byller. Flere skal også ha blitt syke i etterkant.

Nå forklarer avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, hvorfor noen reagerer så kraftig på myggstikkene.

- De aller fleste mennesker i Norge er mer eller mindre immune mot myggstikk. De får reaksjoner, men ikke så store hevelser. Vi ser ofte at om man reiser til utlandet får man mye større hevelser. Barn får mer hevelser enn voksne, fordi de har ikke rukket å få så mange stikk i livet, sier Ottesen til NRK og legger til at han mistenker at grunnen til de sterke reaksjonene blant drammenserne handler om at de er eksponert for myggstikkene for første gang.

Vært i Norge siden 70-tallet

En av beboerne har sendt inn en mygg til Norsk Institutt for Naturforsking (NINA) - og nå kan det med 100 prosent sikkerhet hvilken type det er snakk om: Det er den såkalte T-banemyggen som er på ferde.

NRK skriver at myggen har vært påvist i Norge siden 1970-tallet, men det er første gang den er gentestet, og man dermed med 100 prosent sikkerhet vet at arten er her til lands.

Det noe spesielle tilnavnet kommer av at myggen er kjent for å angripe folk på T-banen - og det skal tidligere ha vært et stort problem på Stortinget T-banestasjon. Vanligvis dør voksne mygg ut om vinteren, men T-banemyggen overvintrer som voksne individer. De skal være aktive i tunneler og underjordiske systemer, uansett årstid - så fremt temperaturen ikke faller på minussiden.

Ottesen legger også til at han antar myggen vil bli oppdaget flere steder i Norge fremover.

Hvis du skulle bli stukket av myggen, er rådet å dempe stikket med kløedempende midler, slik at det ikke oppstår står. Det er først når det kommer bakterier inn i sårene at det kan skape problemer for den som er stukket. Myggnett foran vinduene om nettene er også anbefalt.