Julelunsj med olje, ull og bolig på menyen

IMPONERER: Kristine Andreassen fortalte om veien fra drøm til realitet med sitt nisjeprodukt "Kløfsrudfella".

IMPONERER: Kristine Andreassen fortalte om veien fra drøm til realitet med sitt nisjeprodukt "Kløfsrudfella". Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Rakkestad er en bygd med et rikt og mangfoldig næringsliv. Det var julelunsjen i kulturhuset et bevis på.

DEL

Så mange hadde meldt seg på Rakkestad Næringsråds julemøte at hele arrangementet ble flyttet fra Næringshuset til festsalen i Rakkestad kulturhus for å få plass til alle. Sammen fikk de oppleve et flott tilbakeblikk på året som har gått gjennom flere, spennende foredrag. Ordfører Ellen Solbrække åpnet ballet med en tale til næringslivet.

– Jeg er utrolig stolt av næringslivet i Rakkestad. Hver dag legges det ned timesvis av arbeid i bygda, sier ordføreren, som i løpet av året har vært på flere bedriftsbesøk sammen med daglig leder i Rakkestad Næringsråd, Anja Guerrera.

– Det har vært utrolig hyggelig og givendes å bli kjent med bedriftene og menneskene. Jo flere bedrifter vi besøker, jo mer imponert blir jeg, understreker hun.

– Elsker det jeg gjør

En som har gjort drøm til realitet, er den selvutnevnte budeia Kristine Andreassen. Eventyret startet i 2015 da hun omsider fikk overtalt ektemannen til å kjøpe inn sau på gården. Ti sau har blitt til 46, og hun gjør nå suksess med produksjon av skinnfeller og ull under merkenavnet «Kløfsrudfellen».

– Jeg er usigelig glad i dyrene mine. Jeg gråter når de blir født, jeg gråter når de sendes av gårde og jeg gråter når jeg får fellene tilbake. Men jeg elsker det jeg gjør. Drømmen min går i oppfyllelse hver eneste dag, sa Andreassen, som på nyåret vil ha 41 skinnfeller klare.

Nisjeproduktet hennes har blitt lagt merke til utover kommunegrensen, og hun er blant de spesielt utvalgte med kvalitetsstempelet «norwegian made products».

Etter Andreassen inntok fotograf, filmmaker og musiker Øystein Westlie scenen. Han startet opp eget fotostudio i lokalene til Navet Næringshage i 2016, og satte ord på sin tilnærming til fotografiet, filmen og musikken. Et år har gått med god suksess og multikunstneren har like gode framtidstanker om det å drive næring i Rakkestad sentrum. 80 prosent av kundene hans er bedrifter, og han viste fram reklamefilmen han har produsert for «Brødr Ringstad», som tidligere i år gikk som en farsott på sosiale medier.

Lyst boligmarked

Fra næring til bolig. Bent Cato Kirkeng fra Privatmegleren kunne fortelle om sterk vekst i boligsalget og like lyse utsikter for framtiden. I løpet av året som har gått omsatte de 116 boliger i Rakkestad av i alt 150 solgte enheter.

– 40 prosent av de som kjøper seg en enhet i Rakkestad er innflyttere, og de aller fleste kommer fra andre steder i fylket. Positivt er også at vi ser at liggetiden på en enhet har nærmest blitt halvert i løpet av de to siste årene, forteller han.

Liggetiden på en enhet var i år i snitt på 29 dager, og vi har også merket oss en prisvekst på 7,8 prosent. Snittprisen på en enhet i Rakkestad var i 2017 2.230.000 kroner.

(saken fortsetter under bildet)

FULLSATT: Så mange meldte seg på Rakkestad Næringsråds julemøte at det måtte flyttes fra Næringshuset til festsalen i Rakkestad kulturhus.

FULLSATT: Så mange meldte seg på Rakkestad Næringsråds julemøte at det måtte flyttes fra Næringshuset til festsalen i Rakkestad kulturhus. Foto:

Rudskogen i vekst

På Rudskogen Næringspark har store olje- og offshorebedrifter kastet anker. Er det virkelig så mørkt i oljebransjens framtid som vi tror? Det svarte representanter fra de lokale hjørnesteinsbedriftene Slåttland og Mjørud på. De la ikke skjul på at det hadde vært krevende, men optimismen lever i beste velgående.

– Olje- og gassbransjen har kuttet 30.000 arbeidsplasser, men produserer like mye olje og gass som tidligere, forteller Sigurd Slåttland i Slåttland Industrier.

På Rudskogen blomstrer det nå av muligheter iført Rudskogen Næringspark, som så langt har solgt fire tomter. Slåttland har stor tro på at Rudskogen vil bli et desto viktigere område for utvikling av industri og næring i framtiden. 

– Området på Rudskogen har i dag 200 arbeidsplasser og det omsettes for 500 millioner kroner. Vi merker det er god interesse for tomtene til Rakkestad Næringspark, og gleder oss til å fortsette å utvikle området, sier han.

Også Ole Torp fortalte om en optimisme og en bransje, som vil ha en stor plass også i framtiden.

(saken fortsetter under bildet)

SPENNENDE: Fotograf, filmskaper og musiker Øystein Westlie fortalte om sine tanker om produktene han skaper.

SPENNENDE: Fotograf, filmskaper og musiker Øystein Westlie fortalte om sine tanker om produktene han skaper.

Positiv handelsstand

Christine Høie i Eurosko Rakkestad fortalte videre om status i  Rakkestad Handelsstands Forening.

– Vi er små nisjebutikker i et lite sentrum med kanskje maks fem ansatte, som skal konkurrere mot netthandel og annen handelslekkasje. Det er viktig at vi jobber med å oppdatere oss og følge med på trendene, og det kan være utfordrende. Vi er veldig glade for at vi handelsstandsforeningen, så vi har et forum oss i mellom, forteller Høie, som videre sprer det glade budskap om at julehandelen i år har vært positiv i Storgata.

– Vi har hatt et godt salg, og ser en positivitet over hele rekka. Nye butikker har etablert seg i sentrum, og det lyser i nesten alle butikkvinduene i Storgata. Det er vi stolte av, sier hun.

Høie ble etterfulgt av Marker Sparebank som fortalte om renter og økonomiske utsikter, mens ansvarlig redaktør i Rakkestad Avis, Elin Marie Rud, avsluttet rekken av foredrag under temaet «Media. Hva betyr lokalpresse og media, og hvor går utviklingen», før vinneren av miljøprisen, Nils Skaarer, ble annonsert.

Ville ikke blitt det samme uten Anja

Styreleder i Rakkestad Næringsråd, Odd Arvid Bjørnstad, skrøt av de mange som hadde møtt opp og ikke minst, av næringsrådets daglige leder, Anja Guerrera.

– Næringsrådet ville ikke vært det samme uten Anja. Og Rakkestad ville ikke vært det samme uten Rakkestad Næringsråd, som fungerer som en brobygger mellom Rakkestad kommune og næringslivet. Vi ønsker alle å bidra til utvikling av lokalsamfunnet, og sammen er vi sterke, understrekte han.

Artikkeltags