Høyskolelektor og snegleekspert, Rune Aae, bekrefter at sneglene som vrimlet rundt i veibanen i Væleveien er brunskogsnegl.

– Det var helt vilt at det var så mange på et sted. Den eneste fornuftige forklaringen er kannibalisme. Det startet med noen snegler som ble overkjørt, så kom det nye til for å spise opp de døde. Da disse ble kjørt over igjen, dukket det opp stadig flere. Og sånn har det bare fortsatt. Lukta av døde snegler tiltrekker seg nye, sier Aae, som har fulgt sneglearten i årevis. Aldri har han vært borti en lignende observasjon som den Ann Katrine Eikrem gjorde i Væleveien forrige fredag.

– Det er rene maurtua

En som derimot ikke er like overrasket over oppdagelsen, er gårdeier Arve Holm Lilletorp. Han forteller at det har vært stor snegleaktivitet ved gården i en årrekke.

– Det er mye klekking nå, og rene maurtua i veien! Vi passer på å kjøre med lastebilen, så vi får tatt flest mulig, sier han.

Selv om han tidligere har blitt plaget av brunskogsnegler i hagen, har det ikke vært et stort problem de siste årene.

– Vi har vært plaget tidligere, og i fjor spiste de opp flere tomatplanter. Det klarte de å få til i løpet av en natt. Da jeg begynte å salte gårdsplassen, ble vi kvitt dem. Vi har ikke oppdaget noen på plenen i år, sier han. Dette til tross for at det et steinkast unna vrimler av snegl.

– Optimale forhold for å formere seg

Aae bekrefter som Holm Lilletorp sier at det er klekking på gang. Brunskogsneglen, som feilaktig blir kalt for iberiaskogsneglen, graver seg ned i bakken og legger 5–6 mm store egg. Den kan legge opptil 400 egg.

– Er det håp om at brunskogsneglaktiviteten vil avta med årene?

– Det er veldig avhengig av vintrene. Blir det langvarig frost så dør dem, men legger det seg et tidlig snødekke berger de seg. De er veldig overlevelsesdyktige, så det skal mye til for å bli kvitt dem, sier han.

Universitetslektor Petter Bøckman har heller aldri sett så mange brunskogsnegler samlet på ett sted. Han frykter at bestanden vil fortsette å vokse.

– Det er helt klart unormalt å se så mange på ett sted. Det er ikke slutten på verden vi ser her, og heller ikke slutten på brunsnegler i området. Trolig vil bestanden i nærheten få en nedgang når så mange blir drept, men samtidig blir det da mer mat og plass til de som er igjen. Disse vil da få optimale forhold for å formere seg, og så vil bestanden vokse igjen, svarer Bøckman til Dagbladet.