Bondens marked til Markens Grøde

MAT I SENTRUM: Bondens marked vil stå parat når Markens Grøde går av stabelen denne høsten.

MAT I SENTRUM: Bondens marked vil stå parat når Markens Grøde går av stabelen denne høsten. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Er du lokalmatprodusent? Lørdag 11.august kan du prøve deg som lokalmatselger på Bondens marked i forbindelse med Markens Grøde i Rakkestad.

DEL

For første gang kan vi ønske Bondens marked velkommen til Rakkestad og Markens Grøde. Det populære matmarkedet ønsker flere produsenter på laget, og inviterer lokalmatselgere velkommen til å selge sine produkter under sitt marked på grøden.

– Vi er stolte over at Bondens marked har valgt nettopp Markens Grøde som markedssted. Mat har i alle år vært en sentral del av Markens Grøde, men i år blir det viktigere enn noen gang. Lokalmat er årets storsatsing, noe avtalen med Bondens marked er et synlig bevis på, sier messegeneral i Markens Grøde Christine Høie.

Direkte fra produsenten

Du har sikkert sett bugnende Bondens marked i en av landets større byer. Bondens marked har i 2017 gjennomført to vellykkede markeder i Østfold 2017 - begge to i Moss. Nå går altså ferden videre innover i Østfold – til Markens Grøde.

På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra produsenten.

– Produktene du kan få kjøpt vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked. Som oftest vil du finne oster, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker, sier Anita Natvik, prosjektleder i Bondens marked i en pressemelding.

– Bondens marked stiller strenge krav til produsentene. Råvarene skal være lokale og sporbare, foredlingen skal ha et håndverksmessig og småskala preg, og produsenten skal selv stå for salget. Disse kravene stiller vi for at du skal få en unik vare hvor opprinnelse, kvalitet og smak står i sentrum. Fordi det er produsenten selv som står for salget, kan du få den informasjon du ønsker om produktet, forteller Natvik.

Stor kunnskap

Natvik forteller videre at produsentene på Bondens marked har stor kunnskap om mattradisjoner og tradisjonelle foredlingsteknikker.

– I tillegg utvikler produsentene nye produkter og smakskombinasjoner. På Bondens marked vil vi derfor kunne tilby mat som du ikke så lett får tak i andre steder. I tillegg tror vi det vil være positivt å gjenskape en fysisk møteplass mellom forbruker og produsent. I Norge er matmarkedet dominert av få og mektige aktører. Bondens marked er en uavhengig salgskanal og et lavterskeltilbud til lokalmat-produsenter. I tillegg fungerer markedet som viktig utstillingsvindu og døråpner for lokalmat inn i dagligvarekjeder og reiseliv, sier hun.

Ønsker lokale produsenter

Bondens marked ønsker å møte den stadig større etterspørselen etter lokalmat og ønsker flere faste produsenter.

- I den anledning har vi et rekrutteringsprosjekt der vi avholder såkalte rekrutteringsmarked, og det er dette som blir lagt til Markens Grøde, sier Natvik.

Det betyr at både eksisterende Bondens marked-medlemmer og nye produsenter er velkomne.

– Du kan stille med utvalget og den mengden du har til rådighet. Til gjengjeld kreves det at det er sporbare råvarer, et håndverksmessig preg på videreforedlingen og at du selger produktene dine selv.  På Bondens marked får du direkte tilbakemelding på produktene dine fra bevisste og matinteresserte kunder. I tillegg får du møte andre småskala lokalmatprodusenter og utveksle erfaringer med disse.  Som ny produsent deltar du gratis på dette markedet, du får låne telt og du får fri bruk av Bondens marked poser, avslutter hun.

Se bildeseriene fra Markens Grøde 2017:

Artikkeltags