(Østlandets Blad)

ÅS/HALDEN: Torsdag ble Emilie Enger Mehl (28) utnevnt til justisminister. På slottsplassen var familien på plass for å gratulere henne. Ellen Enger Müller tar seg tid til en prat med Halden Arbeiderblad på vei hjem til Halden fra Oslo. Dette har vært en dag som har festet seg i minnet.

Datteren er utnevnt til justisminister, og hun blir tidenes yngste på den ministerposten. Müller er stolt og fornøyd.

– Jeg er så utrolig stolt av Emilie. Vi lever veldig forskjellige liv. Jeg rusler rundt i skogen i Halden med hundene mine, mens hun lever sitt liv i politikken. Det er utrolig spennende å følge med på alt hun får til, sier hun.

Hun beskriver datteren som dyktig, hardtarbeidende og fokusert.

– Emilie har en fantastisk evne til å være der hun er. Hun kan sitte ved Kongens bord, men hun kan også ta på seg en økt i fjøset. Hun er så til stede i det hun driver med.

– Hun er modig

Mehl har lagt fire år på Stortinget bak seg som representant for Hedmark. Hun er utdannet jurist, og har hatt plass i justiskomiteen. Nå venter krevende dager som justisminister, der hun fikk en tøff start med den tragiske hendelsen på Kongsberg. Moren er ikke i tvil om at datteren kommer til å klare å stå i utfordringer og tøffe stormer.

– Hun har god oversikt over justisfeltet. Jeg vil tro at de som står rundt henne ikke hadde satt henne til den jobben hvis de ikke hadde tro på at hun skal fikse det veldig bra, mener hun.

Müller forteller at Mehl har vært samfunnsengasjert siden ungdomstida, og at rettferdighetssansen står sterkt. Etter at hun var utvekslingsstudent i USA begynte hun å engasjere seg politisk og valget falt på Senterpartiet.

– Hun har alltid vært veldig dyktig til å innhente kunnskap og ha fokus. Jeg syns hun er modig, hun er ikke redd for å ta ansvar.

Nå venter hektiske dager for den ferske Justisministeren. Moren håper ikke det blir altfor lenge til de kan treffes igjen, og at datteren kan komme på besøk til Halden.

– Jeg ønsker henne all lykke til i jobben, og gleder meg til å se hva hun får til!


Fikk nøklene i går

Emilie Enger Mehl fra Ås ble den store overraskelsen i den nye regjeringen. Mehl vokste opp i Ås, og tilbragte barneskoleårene på Åsgård, før familien flyttet.

Torsdag ble 28-åringen tidenes yngste justisminister, og fikk nøklene til kontoret overlevert av den avtroppende ministeren. En av tingene som preget overtagelsen av ministerposten, var hendelsene i Kongsberg, som tidligere skrevet i saken.

– Det er klart at det er en overtagelse som skjer med et ekstra stort alvor. Nå pågår det en etterforskning, og det som blir viktig for meg, er å sørge for at politiet og myndighetene som løser situasjonen på Kongsberg, har de ressursene de trenger, sa Mehl til NTB i går.

Jonas Gahr Støre var full av lovord da han presenterte sin nye justisminister torsdag klokken 10.15, og han trakk også frem Enger Mehl under oppmøtet på slottsplassen rett etter klokken 12.

– De som har sett henne på Stortinget ser hva det bor i henne. Hun går på en stor jobb i ung alder, men jeg er tygg på at vi har fått en visjonær og handlekraftig politiker som tar fatt på dette feltet, sa Støre.

Her startet den politiske karrieren

Emilie Enger Mehl startet sitt politiske virke i Hedmark Senterungdom, der hun fra 2011 til 2015 var nestleder og leder. Hun ble innvalgt i Hedmark fylkesting i 2015, før hun havnet på stortingsbenken i 2017, der hun frem til 2020 var medlem i justiskomiteen.

Den siste perioden har hun hatt plass i utenriks- og forsvarskomiteen. Enger Mehl den nye regjeringens aller yngste statsråd i en alder av 28 år.

For mange som ikke er opptatt av politikk er hun nok mest kjent som vinner av den første sesongen av serien Anno på NRK, og i høst vakte det oppsikt da hun lot valgkamp være valgkamp, og meldte seg til tjeneste i TV2-serien Kompani Lauritzen i stedet.

– Å forlate valgkampen og gå inn i en boble slik som det her, og ikke kunne delta i innspurten var noe jeg måtte tenke over. Men jeg syntes «Kompani Lauritzen» er et så positivt program, som handler om samhold og å bygge hverandre opp, så jeg tror deltagelsen kan være positivt på sikt, sa hun til Nettavisen i forbindelse med denne handlingen.

Om deltagelsen i Anno sa hun følgende til Nettavisen:

– Alt kommer jo an på hvordan oppgaver man får. Det var ingen plan å vinne «Anno», det handlet bare om å løse de oppgavene man får underveis og prøve å komme seg videre til neste steg. Det smarteste er bare å fokusere på det man står i til enhver tid, sier hun.

Mehl har permisjon fra stilling som advokatfullmektig i Elden advokatfirma.