(Smaalenenes Avis)

Det er en solfylt høstdag og vi møter en blid Morten på gården hans, Vamnes Østre i Skiptvet. Å male, pusse opp og ordne på gården har vært en stor del av hverdagen hans de siste 18 årene. I tillegg jobber han som lærer på Askim videregående skole.

– Jeg har trivdes godt, men nå er det en ny epoke i livet, forteller 54-åringen som er klar for et enklere liv.

Nå skal han selge det han kaller livsverket sitt.

– Gården har vært hobbyen og det har vært kjempefint, men nå har jeg fire barnebarn som jeg ønsker mer tid sammen med, sier gårdbrukeren.

Morten viser fram, og forteller om alle endringene og oppgraderingene han har gjort på gården som ligger sør for Vamma kraftstasjon.

– Naboene spør meg; nå som det har blitt så bra, så kan du vel bli?

Morten mener det er best å gi seg på topp.

(Saken fortsetter under bildet)

Selv om mannen fra Mysen kjøpte gården i 2003, var det ikke før to år senere at han begynte å bygge drømmehuset. Verkstedet var nemlig viktigere å få på plass.

– Noe av det fineste har vært verkstedet. Vi har brukt en del timer der, og mange har hatt mye glede av det, forklarer han mens han tusler bortover gårdsplassen for å vise det frem.

På vei til verkstedet møter vi noen som har hatt stor glede av det. Nemlig Mortens far og onkel.

(Saken fortsetter under bildet)


– Her har vi lagt ned mye tid, sier faren til Morten som tidligere har hatt kuer til kjøttproduksjon på gården.

Han kjøpte gården i 1989 sammen med Mortens mor, og eide den fram til Morten kjøpte den.

– Jeg ble ikke akkurat arbeidsledig, ler den anonyme faren som har lagt ned stor innsats både før og etter at Morten og familien tok over.

Han forklarer at gården var nærmest falleferdig før han rustet den opp. Nå er han og broren hans satt i sving for å rydde ut av låven.

Mortens store verk, er våningshuset som han selv har tegnet.

– Det er perlen, mener han og forteller at det er tegnet etter, på den tiden, familien på fem sine behov.

Huset består av tre etasjer og i den øverste, er et rom Morten er glad i: – Her dusjes eller bades det hver ensete dag, da er det praktisk at det er stort og romslig.

(Saken fortsetter under bildet)


Smarthuset er også noe han er stolt over.

– Jeg har en lysbryter i gangen og på soverommet som kan skru av alle lysene i huset samtidig, forklarer han og legger til: – Når man skal reise bort slipper man å gå og sjekke alle rommene for eksempel.

Huset sto ferdig i 2007. Før dette bodde Morten på Mysen sammen med kona, og sine tre barn. Nå er han forlovet med en dame fra Ørje, og vender tilbake til røttene sine der. Han håper på å få mer tid til sine mange hobbyer.

– Jeg har vært mye hos besteforeldrene mine på Ørje som barn, og det er et flott sted, så jeg gleder meg til å flytte dit, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Morten mener han selger på et tidspunkt i livet der han fremdeles har tid igjen.

– Jeg skal fly småfly, pusse opp veteranmotorsykkelen og prøve å klatre opp på listene i NM i historisk bueskyting, forteller han.

Samtidig gleder han seg til å få mer tid til venner og familie.

– Det er litt vemodig å selge livsverket mitt, men ingen av barna mine vil ta over, forklarer en forståelsesfull Morten som aller mest gleder seg til en enklere livsstil.

(Saken fortsetter under bildet)

Mens sola varmer ansiktene våre forteller Morten om plasseringen av det store gule huset. Den gamle våningshuset rev han, for så å plassere det nye huset noen meter bort.

– Sol er jeg glad i. Jeg har plassert huset sånn at det er solrikt og fint hele tida, sier han.

I novembermørket for flere år siden, var Morten på gården for å planlegge.

– Jeg satte opp pinner for å finne ut hvor sola sto selv på den mørkeste tiden av året, sier han.

Morten har shinet huset til visning.

– Jeg har min fjerde private visning i kveld og så er det visning på søndag, sier Morten som er fornøyd med at det er interesse for den solrike gården hans.

Gårdens prisantydning er 11.000.000 kroner. Våningshuset er en stor del av prisen.

– På en gård har man en verdisetting ut i fra mange forskjellige elementer som skog, jorder og bygg. I dette tilfelle er det et stort fint hovedhus som utgjør en stor del av totalverdien, opplyser eiendomsmegler, Kim Johansen fra Landkreditt Eiendom.

Les også: Etter mannens død orker ikke Anita å bli boende alene i den uvanlige villaen: – Her skulle vi bli gamle sammen

Les også:

Bildeserie

Se hvem som tilbringer høstferien blant kameler, høner og hester