Gå til sidens hovedinnhold

Overskuddet spares

Artikkelen er over 4 år gammel

Rakkestad har Norges nest høyeste (2015) eiendomsskatt!

Leserbrev:

Rakkestad FrP ønsker at eiendomsskatten IKKE skal kreves inn for å settes på bok. Ifølge rådmannen har vi nå et nivå på disposisjonsfondet som det bør være. Det er da ikke behov for å ta inn mere skatt for å settes på bok. Kjenner vi rådmannen rett vil han fortsette å være skeptisk i forhold til kommunens inntekter i framtiden. Men er det likevel på tide å vurdere hvilket nivå vi skal ha på eiendomsskatten framover? Om ikke eiendomsskattens promille settes ned bør vi kunne innføre et bunnfradrag.

Eiendomsskatt er en usosial skatt. Et bunnfradrag vil være et meget godt bidrag for å rette opp noe av dette. De fleste kommuner har mellom 250- og 500 000 i bunnfradrag. Med 400 000 som bunnfradrag i Rakkestad vil det bli ca 6,5 mill i mindre inntekter. Den enkelte husstand vil med dette få redusert eiendomsskatten med ca 1900 pr år. Når overskuddet i år er på over 20 mill ser vi at dette er fullt mulig. Kommunen har en meget høy lånegjeld på ca 0,6 milliard, ca 80 000 pr innbygger. Fremtidige overskudd bør nedbetale gjeld. Bare i renter av denne betaler kommunen nesten 20 mill pr år. Gjelden bidrar til mindre frie inntekter for kommunen og frie inntekter er meget viktig mener både ordfører og rådmann.

Rakkestad FrP ber de andre partiene vurdere nivået på eiendomsskatten i forhold til promille og bunnfradrag. Vi håper at denne skatten kan bli mindre usosial i framtiden. En kommune med høye avgifter vil miste potensielle etablerere og bosettere.

Rakkestad FrP ønsker ikke den usosiale eiendomsskatten i det hele tatt, men uten flertall får vi det ikke til. Vi vil likevel bidra til å minske avgifter og i særdeleshet de som settes på bok. Håper det er flere som vil.

Kommentarer til denne saken