Ta vare på beitedyra

ULVEPROBLEMATIKK: Sauer må beskyttes, mener leserbrevskribenten.

ULVEPROBLEMATIKK: Sauer må beskyttes, mener leserbrevskribenten.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Jeg ser i avisen at leder i Østfold Senterungdom, Mattis Minge, har et innlegg med overskriften: Beitenæringa først! Minge mener det er blitt for mye ulv og at ulven er en trusel mot både det ene og det andre.

Jeg har stor respekt for at Minge og senterungdommen kjemper for en næring de er glad i, men de bør huske på at det er sauebøndene selv som har en jobb å gjøre. Det går ikke an å slippe sau på beite der det er rovdyr. Sauer må beskyttes. De fleste sau som dør på beite, dør av helt andre årsaker enn rovdyr. Iflg Mattilsynet er utmarksbeite Norges største dyrevelferdsproblem. Når vi i disse dager leser om ulveangrep på sau, er det ikke fordi det er blitt så mye ulv, men fordi en enslig ulv har truffet på flokker med sau på utmarksbeite. Og det er vi selv som har forårsaket at ulv angriper sau og ikke elg som egentlig er favorittføden. (Se leserbrev av May-Harriet Seppola i Smaalenenes Avis 18/7-17). Sånn kan vi ikke ha det. Sauer må beskyttes med rovviltavvisende gjerde. Stadig flere sauebønder innser det.

Det finnes tusenvis av ulver i verden, men hvor ofte hører vi om ulveangrep på mennesker? Svært sjelden. Derfor er det ingen grunn til å være redd for ulv. Vi skal ha respekt for alle slags ville dyr, men vi trenger ikke gå rundt og frykte dem.

Norge har en av verdens tetteste bestander av hjortedyr, og disse gjør stor skade på skogen og det biologiske mangfoldet. Derfor trenger vi ulv. Ulven er viktig for balansen i naturen. Ingen jegere eller dyr kan erstatte ulven. Når ulven i Skandinavia er utrydningstruet pga innavl, hjelper det lite at Norge er landfast fram til Stillehavet.

Thorleif Faureng

Artikkeltags