[Fredriksstad Blad] – Jeg er sjokkert over at det er blitt mange flere unge overgripere. Flere gutter er 13–14 år, sier Ann Helen Lomsdalen, leder på overgrepsmottaket i Østfold.

– Jeg antar at det har noe å gjøre med tilgangen til alt på nettet, og alt som sendes på tv. Mange mangler begrensninger og har et helt feil bilde av hva sex handler om.

Fire saker etter nyttår

I fjor kom det 92 pasienter til overgrepsmottaket på Kråkerøy. Aldri før har så mange oppsøkt hjelp der, melder Dagsavisen Moss Dagblad.

I 2017 var pasienttallet 88.

Hittil i år har overgrepsmottaket hatt fire saker, alle i forbindelse med romjul og nyttår.

– Vi håper vi har klart å bidra til at flere søker hjelp, og at økningen ikke betyr at det er blitt flere overgrep, sier Lomsdalen.

– De fleste kommer til oss på grunn av sovevoldtekter, altså festrelaterte voldtekter. Vi hadde en stor økning av henvendelser etter at vi lagde en film om temaet i sommer, forteller hun.

Filmen hun sikter til, handler om en jente som våkner uten klær dagen derpå. Hun husker ingenting, men får vite at en gutt sov sammen med henne og frykter etter hvert at han har voldtatt henne.

Filmen ender med at hun ringer overgrepsmottaket.

Døgnbemanning

Ifølge Dagsavisen er kampanjevideoen blitt sett to millioner ganger. Som FB har omtalt før, førte filmen til en kraftig økning i antall henvendelser til overgrepsmottaket.

– Vi hadde 33 pasienter i en viss periode etter filmlanseringen mot 13 på samme tid året før. Filmen traff ungdommene, mange fikk opp øynene for hva en sovevoldtekt er, fremholder Lomsdalen.

De fleste pasientene er mellom 14 og 25 år. Man ringer først og får alltid svar. Overgrepsmottaket har hjemmeberedskap døgnet rundt, det er til enhver tid en sykepleier på vakt.

I helgene og på røde dager er det også lege tilgjengelig.

Etter telefonsamtalen kan pasienten komme til mottaket som har lokaler med egen inngang på helsehuset. Pasientene blir skjermet fra dem som er på legevakten.

Traumer som av krigshandling

– Hvilken tilstand de er i, varierer. Noen er paralyserte, noen gråter, mens andre prater uavbrutt. Noen husker ingenting av det som har skjedd. De som virker uanfektet, er ikke i stand til å ta overgrepet innover seg, forklarer Lomsdalen.

– Men vi vet at man kan få like store traumer etter et sexovergrep som av krigshandlinger. Det er superviktig å få hjelp, hvis ikke kan man utvikle posttraumatisk stress.

Pasientene undersøkes, og det sikres spor. De ansatte på mottaket oppfordrer alle til å anmelde saken.

Den som mistenkes for ugjerningen, kalles inn til vitneavhør hos politiet.

Mannlige overgripere

Hendelsene ender imidlertid sjelden i rettsapparatet fordi de er vanskelig å bevise.

– Men selv om de ikke får dette på rullebladet, får de navnet sitt i et register, sier Ann Helen Lomsdalen.

Hun påpeker at det å bli avhørt av politiet, virker preventivt i seg selv.

– Det kan føre til at vedkommende ikke begår overgrep igjen. Men hvis han ikke blir tatt, kan det skje flere ganger. Det er som med tyver, de stjeler igjen når de ikke blir meldt til politiet.

Hun sier «han» fordi de aller fleste overgriperne er gutter eller menn. Det hender at kvinner er med på overgrepene, men det er sjelden. Ofrene er på sin side nesten uten unntak jenter eller kvinner.

Alle reaksjoner er normale

– Vi har få mannlige pasienter. Dessverre, for vi vet jo at også de utsettes for overgrep og voldtekt, sier Lomsdalen.

Pasientene får tilbud om en oppfølgingstime hos psykolog. Det er imidlertid ikke alle som møter opp.

– Det viktigste av alt etter et overgrep er å få kunnskap om alle reaksjoner man kan få. Alt man opplever som unormalt, er normalt etter en slik unormal hendelse, fastslår hun.

PS: Nummeret til overgrepsmottaket er 474 62 100.