Vil få fram de lokale produsentene

ALTERNATIV GÅRDSDRIFT: Leder i Rakkestad Næringsråd, Anja Guerrera, inviterer til åpent møte i Næringshuset torsdag 19. oktober. Målet er å inspirere og synliggjøre lokale landbruksprodukter, alt fra matvarer til overnattingstilbud.Arkivfoto

ALTERNATIV GÅRDSDRIFT: Leder i Rakkestad Næringsråd, Anja Guerrera, inviterer til åpent møte i Næringshuset torsdag 19. oktober. Målet er å inspirere og synliggjøre lokale landbruksprodukter, alt fra matvarer til overnattingstilbud.Arkivfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

– Folk vil ha lokal mat og produkter fra landbruket. Det har blitt en trend, og den trenden må vi kaste oss på så godt vi kan.

DEL

Det mener leder i Rakkestad Næringsråd, Anja Guerrera. Nå samler hun alle som er, eller ønsker å bli, lokal produsent til et åpent møte torsdag 19. oktober. Der håper hun å inspirere til samarbeid mellom næringsliv, festivaler, messer, landbruk og turisme. For å nevne noe.

– Jeg vil synliggjøre bruken av lokal mat og landbruksprodukter, samt skape læringsarenaer og møteplasser der vi får kunnskap om landbruksbasert næringsutvikling. Dette møtet kan være starten på noe stort, sier Guerrera til Rakkestad Avis.

Verdien av bygda

I tillegg til rakstinger med en gründerdrøm i magen, har Guerrera invitert seniorrådgiver på landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold, Karoline Fjeldstad, samt landbrukssjef i Rakkestad kommune, Bård Kollerud. Guerrera håper at de sammen kan rette oppmerksomheten mot bygdeutvikling og potensial som ligger der.

– Det er så utrolig mye fokus på byutvikling, men i Rakkestad har vi valgt å stå for oss selv som en bygd. Jeg ønsker at vi ser verdien av dette, og verdien av våre produkter og menneskene som bor her. Vi ønsker å skape utvikling og nyskapning i landbruket, og forhåpentligvis løfte Rakkestad opp til å bli en foregangskommune på dette feltet, sier Guerrera, som nå altså ønsker å samle rakstinger som velger å bruke gården sin til noe som ikke er tradisjonell landbruk.

– Da tenker jeg i utgangspunktet på mat, overnatting og turisme, men også andre produkter, sier Guerrera, og viser til damen som sist prydet forsiden på det interne nyhetsmagasinet RNR Nytt. Nemlig Kristine Andreassen, som på gården Kløfsrud driver produksjon av skinnfell, ull og kjøtt.

– Det er akkurat i de baner jeg tenker. Og ikke minst, lokal mat. Ønsket er naturligvis at landbruket i Rakkestad skal produsere mat av høy kvalitet etter markedets ønske og behov. Samt at næringen skal gi et mangfoldig kulturlandskap, bidra til levende bygder, ha miljøfokus og bidra til å sikre matforsyningen i Norge. Det må være et mål å synliggjøre og utvikle de tjenester og produkter, samt den næring og de mulighetene for nyskapning som ligger i landbruket, sier hun.

Les også: Vårens vakreste eventyr

Inspirere unge

Guerrera håper at mange ønsker å delta på det åpne møtet i Næringshuset denne høstkvelden i oktober.

– Da får vi muligheten til å møtes og bli kjent. Vi kan jobbe sammen om å løfte fram og videreutvikle de tiltakene som skal til for å få utvikling, nyskapning og næringsveier hos de lokale landbruksprodusentene som ønsker det. Det er viktig at også de erfarne møter opp, slik at de kan dele sin kunnskap og erfaring med andre, sier hun.

Guerrera håper at en utvikling av lokalprodusenter i Rakkestad vil inspirere flere unge til å drive gårdsbrukene videre.

Les også: Så på bondenæring

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken