Ny sti med gammel historie

Høitomt: Mange ble med DNT Indre Østfold på tur søndag.  Foto: Pål Andersen

Høitomt: Mange ble med DNT Indre Østfold på tur søndag. Foto: Pål Andersen

Artikkelen er over 2 år gammel

Over 100 deltakere var med på DNT-turen som fulgte den nymerkede stien som følger den gamle skoleveien til høitomt-guttene.

DEL

– Det er moro som arrangør at det kommer så mange. Vi hadde ikke forventet det på en nærtur, sier Mona Heier.

Over 100 deltakere ble med DNT Indre Østfold på tur til Høitomt fra Nordalen i Mellomdalen i Østbygda. Turen var cirka 10 kilometer lang tur retur.

– Det var en strålende dag med knallvær. Vi merker at når det er fint vær på vårturene så kommer det mye folk, forteller hun.

Lokalhistorie

Med så mange deltakere blir det en utfordring i forhold til om alle kan høre det som blir sagt.

Steen Finnestad guidet på turen og fortalte om skoleveien til Høitomt-guttene Alf og Asbjørn. Det var en fem kilometer lang sti gjennom skogen. Om vinteren var det mørkt både morgen og kveld.

Stien har blitt merket og ryddet av Høitomts venner.

– Man kan se de gamle restene etter porselenskoppene fra telefonledningene som hang oppe i trærne. Man hadde brukt trærne som telefonstolper. Det var tre forskjellige husstander knyttet til ett telefonnummer, forteller Heier.

Hun vil berømme Steen Finnestad for hans kunnskap om lokalhistorien.

– Han kan mye og det er spennende å høre på. Han sier selv at han skulle vært født femti år tidligere, for han har så moro av gammel historie, smiler Heier.

Hun tror det at Finnestad skulle fortelle underveis gjorde at en del rakstinger som er interessert i historie tok turen.

– Det kom også noen fra Oslo og andre steder i Østfold. De er gjerne med oss flere ganger på tur i løpet av året.

Mat: På Høitomt kunne man ta frem matpakka og termosen i det fine været. Foto: Marie Peyre

Mat: På Høitomt kunne man ta frem matpakka og termosen i det fine været. Foto: Marie Peyre

Fremme ved Høitomt serverte Høitomts venner kaffe og kaker. Grillene var varme og flere grillet. Etterpå returnerte man i eget tempo til Nordalen.

Ny tur i påsken

– 2. påskedag blir det påskevandring. Det blir en lengre tur på cirka 15-20 kilometer. Turen er endret i forhold til tidligere oppsatt og går nå fra Haakenby til Sandbekk mølle. Vi skal gå Rivestien, som går i et naturskjønt område gjennom et naturreservat og masse småvann, opplyser Heier.

Artikkeltags