Historien til tyske Doreen Kröber og Andreas Zmuda er noe helt for seg selv. De fant hverandre i Amazonas-jungelen for seks år siden og har tilbrakt de siste fem årene blant skyene. Målet er å reise verden rundt i et trike-mikrofly og onsdag landet de på norsk jord for første gang.

– Dette var et perfekt sted å lande og vi har fått en veldig varm velkomst, sier Zmuda og smiler takknemlig til teknisk sjef på Rakkestad flyplass, Fred Pettersen. Tidlig onsdag morgen kom de to tyskerne ruslende inn i hangaren og spurte om det var greit om de tilbrakte en dag på flyplassen. Da fikk de servert kaffe, mat, to sykler og en plen å campe på.

– Det er ikke akkurat hver dag vi får verdensomreisende på besøk som dette, så det var veldig morsomt. Nå har vi forsøkt å legge opp til at den korte tiden de tilbringer i Rakkestad blir best mulig, sier Pettersen til Rakkestad Avis.

Solgte alt de eide

Det hele startet for fem år siden på Andreas sin 50-årsdag 21. juli 2012. Eller egentlig startet det hele da den tyske turguiden møtte Doreen i Amazonas-jungelen ett år tidligere. Det var kjærlighet ved første blikk og to «gale», spenningslystne sjeler møttes. Det resulterte i en helt utrolig reise i et trike-mikrofly. Doreen sa opp en god stilling som bedriftsingeniør, solgte boligen sin og 300 designerkjoler før hun inntok passasjersetet med kjæresten Andreas som pilot på hans nevnte 50-årsdag. Flyet er deres eneste faste eiendom i tillegg til en tolv kilo tung bagasje.

– Dette er alt vi eier, smiler Andreas og løfter opp en blå bag.

– Her har vi pakket fem t-skjorter, en langbukse, tre sokkepar, to gensere, tre par sko, undertøy og en flydress hver. Også har Doreen med seg en kjole for spesielle anledninger, smiler han.

Paret har ingen permanent adresse og lever fra dag til dag.

– Vi vet aldri hvor vi lander og er fri som fuglen. Det er en deilig følelse. Og i dag endte vi opp her i Rakkestad. Vårt aller første stopp i Norge og land nummer 42 vi besøker, forteller han.

(saken fortsetter under bildet)

 

Jaktet i jungelen

Andreas har alltid vært en villmann. For 30 år siden flyttet han fra Berlin til den dype jungelen i Venezuela for å leve med en indianerstamme.

– Det var langt fra sivilisasjonen og vi jaktet på vår egen føde, forteller han, og legger til at "verdensturnéen" derimot var kjærestens idé.

– Det var hun som pushet meg til å bli med på denne reisen. Hun ville virkelig gjøre dette og jeg var strengt tatt ikke vanskelig å be, smiler han.

Trike-mikroflyet står nå trygt parkert på Rakkestad flyplass dekorert med et klistremerke fra alle landene de har besøkt. Et klistremerke er større enn de andre og på det står det «trike world tour 2012-2015", men årstallet 2015 er strøket over og erstattet av et spørsmålstegn.

– Reisen ble ikke på fem år?

– Nei, den ble ikke det, ler han, og legger til:

– Vi trives så godt med dette og vil virkelig nyte alle stedene vi besøker. Det krevde mye mer tid enn fem år, sier han.

– Når er dere ferdig, tror du?

– I Australia om femten år kanskje. Når jeg har rundet 70, smiler han.

(saken fortsetter under bildet)

 

Først Europa, så Afrika

Jordomflyvningen startet i Florida i 2012. De reiste rundt i store deler av USA før de dro til Mexico og videre tilbrakte tre år i Sør-Amerika. Der rakk de blant annet å se hjemlandet ta gull i VM i Brasil i 2016. Etter å ha besøkt blant annet Guatemala, Belize, Honduras, Costa Rica, Panama, Colombia, Chile og Argentina dro de videre til 14 karibiske øyer. Derfra gikk ferden med båt til England.

– Planen vår var å fly til Europa via Grønland og Island, men været var for dårlig. Vi har nå flydd gjennom Europa og var blant annet de første i verden til å fly et trike-mikrofly over Andesfjellene. Tirsdag reiste vi fra Borås i Sverige og onsdag ankom vi Rakkestad og Norge som det åttende landet i Europa. Torsdag morgen flyr vi til Tynset, forteller han til RA.

– Hvordan blir dere tatt imot når dere kommer uanmeldt?

– Alle er virkelig veldig hyggelige overalt. I løpet de fem årene på reise har vi aldri opplevd noen problemer, forsikrer han.

Nå skal paret tilbringe et par måneder i Norge før de flyr tilbake til Sverige, så til Finland, balkanlandene og til resten av Europa. Europatouren avsluttes i Portugal der ferden går videre til Afrika i 2019.

– Vi er som flyvende nomader, smiler Andreas.

Savner ikke det gamle livet

De to understreker at de aldri har savnet tilbake til sitt gamle liv og trives godt med sin frie tilværelse på vingene. Andreas er pilot og har kjørt flere småfly før han satte seg i førersetet til trike-mikroflyet. Flyet kan være i luften i opptil ti timer i strekk, men det er sjelden de reiser mer enn fem timer av gangen.

– Det er veldig væravhengig og oftest tillater været kun 2–3 timer i lufta. Både kulden og varmen gjør det vanskelig å fly, derfor blir det flere små landinger og dermed også flere opplevelser underveis, forteller han.

Trike-mikroflyet kan kjøre i 110 km/t og har 100 hestekrefter.

– Det når 600 kilometer på fem timer, opplyser han.

– Hvordan var det å fly over Andesfjellene?

– Det var kaldt og vi måtte ha oksygenmaske. Men for en opplevelse. Vi elsker dette, svarer han.

Opplevelsene fra lufta blir godt dokumentert av Doreen i baksetet og legges ut både på hjemmesiden deres og på facebooksiden «Trike Globetrotter Project".

- Hvor er det fineste stedet dere har vært?

– Jeg må svare alt. Det er mangfoldet som tiltaler meg og variasjonen i landskapet. Å fly over ørken og fjell, og også komme hit til Rakkestad var en flott opplevelse. Vi ser bare framover og gleder oss til neste opplevelse, sier de flygende nomadene fra Berlin.

Når de en dag når Sidney og Australia som sin siste stopp på verdensbefolkningen vil de ha fløyet over 160.000 kilometer og besøkt rundt 90 land.

– Og da blir dere i Australia?

– Eller finner på et nytt prosjekt. Tiden vil vise, smiler de to eventyrerne før de tar syklene fatt til Rakkestad sentrum på jakt etter en matbit.