Nå har han fullført trilogien om Fjella

FERDIG MED FJELLA-BØKENE: Svein Syversen gir nå ut sin siste bok i rekken av tre om Fjella. Onsdag møter han til lansering i Rakkestad kulturhus.Foto: Marita Lundsrud Berg

FERDIG MED FJELLA-BØKENE: Svein Syversen gir nå ut sin siste bok i rekken av tre om Fjella. Onsdag møter han til lansering i Rakkestad kulturhus.Foto: Marita Lundsrud Berg

Artikkelen er over 2 år gammel

Svein Syversen har satt siste punktum for trilogien om Fjella i Østfold. Onsdag kommer han til Rakkestad kulturhus for å lansere det siste bindet.

DEL

– Det siste bindet omhandler Ankerfjella, Ertemarka og de store skogsområder ned til Kornsjø i Halden, forteller Syversen, og legger til at det vil bli muligheten for å få noen gode tilbud under lanseringskvelden i Rakkestad kulturhus førstkommende onsdag.

6000 eksemplarer

Det hele startet med Fjella i Indre Østfold for 12 år siden. Denne boka har hatt sitt tredje opplag, og er til sammen trykket opp i 6000 eksemplarer. Ved juletider i fjor ble boka revidert og tilført nytt stoff og nye bilder, og fikk benevnelsen «Fjella i Østfold, bind 1». For tre år siden utga Svein Syversen «Fjella i Østfold, bind 2», hvor blant annet Degernesfjella inngår.

Les også: Morderjakt i Degernesfjella

I det siste bindet tar han leserne inn i fjella-områdene helt sørøst i fylket, i Aremark og Halden. Gjennom de siste to årene har Svein trasket rundt i de dype skogene der med sitt fotoapparat og notisbok. Nesten hundre mennesker har han intervjuet, og flere av dem har han tatt med inn i fjella til de plassene hvor de en gang er født og vokste opp. Der forteller de historien og sine historier. De ser tilbake om de lange skoleveiene, arbeidslivet med fløting og skogsdrift på husmannsplassen, dramatiske krigshistorier og ellers alt fra hverdagslivet under oppveksten.

Ankerfjella, Ertemarka, Prestebakkebakkefjella og Kornsjøtraktene har ellers en unik natur med store naturreservater. Lundsneset reservat er det største i Østfold, og ligger inntil Søndre Boksjø – stillhetens rike, som Svein Syversen benevner sjøen i sin tredje bok.

Bildematerialet er større og bedre enn noen gang, med over tusen illustrasjoner. Boka ble på 498 sider, litt slankere enn bind 2.

(saken fortsetter under bildet)

IMG_5727.JPG
STORE ERTEVANN: Området preges av mange store sjøer. Dette er fra Store Ertevann i Ankerfjella.

IMG_5727.JPG STORE ERTEVANN: Området preges av mange store sjøer. Dette er fra Store Ertevann i Ankerfjella.

Få folk ut i naturen

– Du er ferdig med trilogien om «Fjella i Østfold, Svein. Hva nå?

 – Nå skal jeg først hjem å rydde og sortere. Det flyter av papirer over alt i huset. Jeg har bare tenkt på å komme i land med Fjella 3 de siste månedene, og totalt har det blitt over to årsverk. Det siste bildet i boka er en helside om skogsvandreren Svein som forlater fjella. Akkurat nå følger jeg med på trykkingen hver dag. Jeg velger lokalt trykkeri, Nr 1 Trykk på mitt hjemsted Mysen. Det ser bra ut – dette går jeg for. Jeg gambler stort og trykker opp 4000 eksemplarer, et prosjekt til over en halv million kroner, forteller han.

Les også: Krigshistorisk tur ble en stor suksess

Selv om Fjella-bøkene nå er fullført, vil ikke den spreke pensjonisten få problemer med å fylle dagene framover.

– Jeg har alltid mine prosjekter og ideer på gang, slik har jeg alltid vært. Jeg skal prøve å roe meg ned litt nå, og har behov for å komme sammen med barna og barnebarna mye mer. Kanskje blir neste bokprosjekt noe helt annet enn skog? Så har jeg lyst til å ta fram penselen, fargetubene og akvarellpapiret, og gjøre mitt til at folk kommer seg ut i naturen, sier han, og legger til:

– Akkurat nå ser jeg fram til de tre lanseringsdagene i Halden, Mysen og Rakkestad. Der vil jeg vise bilder og fortelle om arbeidet. Jeg gleder å komme til Rakkestad onsdag 8. november, i et samarbeid med Notabene bokhandel og biblioteket i Rakkestad. Jeg har gitt alt nå, så nå er det opp til andre å vurdere. I Rakkestad er det alltid interesserte lyttere og seere. Der vil det også bli signering og salg med stor rabatt på kjøp av alle tre bøkene samlet, avslutter Svein Syversen til Rakkestad Avis. 

Artikkeltags