– Mineraler fra Rakkestad-gruve renset vann i Sahara

Bak: Egil Lien og Torill Sververmoen fra Rakkestad Hitorielag. Foran: Per Arne Grefsrud i Gruva`s venner og Anne Lise Lien fra Rakkestad Hitorielag.

Bak: Egil Lien og Torill Sververmoen fra Rakkestad Hitorielag. Foran: Per Arne Grefsrud i Gruva`s venner og Anne Lise Lien fra Rakkestad Hitorielag. Foto:

Lørdag arrangerer Rakkestad Historielag åpen dag på Historica Opplevelsessenter. I tillegg til de faste utstillingene vil arrangøren trekke folk med nye utstillinger, samt gode historier fra lokalsamfunnet som blant annet gruvedriften i Rakkestad.

DEL

Gruva`s Venner er et av de lokale lagene som har sin faste utstilling på Historica. De prøver å ta vare på 100-års gruvedrift, og kanskje kan det være en fin måte å lære litt lokalhistorie på for dem som allerede ikke kjenner til det.

Fra Julsrud til Sahara

– Gruvedriften i Rakkestad eksisterte fra cirka 1880–1980. Spesielt artig er at vi på utstillingen her har store eksempler på Kvarts, som ble malt til sand og eksportert til Sahara. Det er litt moro å tenke på at mineraler fra Julsruds gruver kunne hjelpe på vannmangelen og rensing i Afrika en gang i tiden, sier leder i Gruva`s Venner Per Arne Grefsrud.

– Vet du hvor dtor eksporten fra Rakkestad var?

– Nei, det er jeg usikker på. Jeg driver fortsatt å leser meg opp på temaet, men har foreløpig ikke funnet ut noe mer, påpeker han.

Kvartstein er utstilt på Historica opplevelsessenter. Kvartsand fra steinen ble ekspotert fra Julsrud gruve til Sahara for å rense vann.

Kvartstein er utstilt på Historica opplevelsessenter. Kvartsand fra steinen ble ekspotert fra Julsrud gruve til Sahara for å rense vann. Foto:

Håper på mye folk

En veteranbilutstilling, gamle dukker og gammelt klestøy, er noe av det nye som blir vist frem på Historica på lørdag. Søndag holder utstillingen åpent som vanlig.

– Vi har fått mye fint gammelt lokalt tøy som vi ønsker å vise frem. Blant annet en brudekjole fra 1917, og en veldig spesiell dåpskjole. Mesteparten er fra Rakkestad, opplyser Anne Lise Lien i Rakkestad Hitorielag.

– Hvilke forventninger har dere til arrangementet på lørdag?

– Vi håper jo at det kommer en del folk, spesielt nå som vi har laget en liten vri på dagen. Vi må ha noen nytt innimellom slik at folk som har vært her før skal komme tilbake. Så jeg regner med at det blir en hyggelig familiedag, med salg av god mat og drikke, samt gode utstillinger, sier Lien.

Programmet

  • Lørdag 16. september arrangerer Rakkestad Historielag åpen dag på Historica opplevelsessenter med gratis inngang for alle
  • Dette er  de faste utstillingene: Skolestua, Gruvas venner, Fargeriet på Fossnes, Kaaen sag og mølle, Husmannsplasser, Sandbekk Mølle, Serken og Broka. I tillegg kommer det en veteranbilutstilling, en ny utstilling med gamle klær fra Rakkestad og en dukke utstilling.

  • Det blir salg av kaffe, saft, sveler og pølser og bruktmarkedet i gymsalen er åpent.

Artikkeltags