Bokdebut for Meyer

I høst debuterer nyhetsredaktør i Smaalenenes Avis, Bjørn Steinar Meyer, som forfatter med boken «Mødre uten barn» der adopsjonens ukjente historie er temaet.

I høst debuterer nyhetsredaktør i Smaalenenes Avis, Bjørn Steinar Meyer, som forfatter med boken «Mødre uten barn» der adopsjonens ukjente historie er temaet. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Bjørn Steinar Meyer debuterer med boken «Mødre uten barn»

DEL

Adopsjonens ukjente historie er det alvorlige temaet for Bjørn Steinar Meyers bok «Mødre uten barn» som nå kan kjøpes i bokhandlerne.

I høst debuterer nyhetsredaktør i Smaalenenes Avis, Bjørn Steinar Meyer, som forfatter med boken «Mødre uten barn». Boken handler om kvinner som reiste til Mysen for å bære frem sine barn mens de ventet på å føde sine barn for så å adoptere dem bort rett etter fødselen for å slippe skammen det førte med seg å føde et barn utenom ekteskap i Norge for mellom 50 og 70 år siden.

Fødte i Gamleveien
- «Jordmora på Mysen» var et eget begrep i Oslo. Mellom 1931 og 1957 kom det hele 336 kvinner til Gamleveien i Mysen for å føde sitt barn hos jordmor Magnhild Kunder, som straks etter fødselen adopterte bort barnet til adoptivforeldre. Jeg fikk høre om Lunder første gang for 30 år siden, men dette er en kvinne som ikke mange i Mysen har villet snakke om.

Samme om jeg spurte kvinner eller menn var dette et tema de ønsket skulle være hemmelig, sier Bjørn Steinar Meyer.

Hans hus i Gamleveien på Mysen ligger ikke mange meterne unna privatboligen der jordmoren bedrev sin jordmorvirksomhet. Forfatteren selv har nær familie som ble født hos jordmoren i det samme huset.

Begynte som artikkel
- Det begynte med at jeg skrev en artikkel i Smaalenenes Avis for tre år siden med utgangspunkt i en som ble født på fødeklinikken her i Mysen. I etterkant av artikkelen mottok jeg masse henvendelser fra hele landet. Det var mest adoptivbarn som tok kontakt med meg. Det viste seg at de aller fleste av dem hadde forsøkt å komme i kontakt med sine foreldre, forteller Meyer, som deretter tok kontakt med rakstingen Tore Stubberud med forespørsel om dette teamet kunne være aktuell for å lage bok publisert i hans forlag.

- Jeg tror han brukte fem minutter på å bestemme seg. Jeg begynte arbeidet med boken 1. januar i år. Aller først tok jeg med fri i tre uker fra jobben og reiste rundt for å intervjue folk i hele landet, forteller journalisten og forfatteren som både har vært på Vestlandet og i Trøndelag for å sanke informasjon til boken.

Informasjon fra gamle
Selv om Meyer har kommet over mang en person som ikke ønsket å uttale seg om jordmor- og adopsjonsvirksomheten som fant sted på Mysen, har han også truffet de som har følt det er viktig å fortelle denne kvinnehistorien.

- Dette er en viktig historie og de som husker er nettopp gamle mennesker. Denne boken hadde det kanskje vært umulig å skrive om fem år ettersom mange av intervjuobjektene da kanskje er borte. De jeg har samlet informasjon fra har vært over 80 år, sier Meyer. Han har reist rundt på gårdene i Mysen og har snakket med så godt som hvert eneste «gamle» menneske i hele byen.

- Det har også hendt at jeg har måttet gå gjennom både en, to, tre og fire personer før jeg har finnet den jeg har ønsket å snakke med, sier han.

Les hele intervjuet i onsdagens papirutgave

Artikkeltags