Unik bok om blomstervandringer

BOK: Solveig Vatne Gustavsen og Nils Skaarer viser frem den nye boka om blomstervandringer i Østfold fra Østfold Botaniske Forening.

BOK: Solveig Vatne Gustavsen og Nils Skaarer viser frem den nye boka om blomstervandringer i Østfold fra Østfold Botaniske Forening.

Artikkelen er over 2 år gammel

Rakkestad er godt representert i den nye turboka som guider deg i jakten på flotte blomsteropplevelser.

DEL

Østfold Botaniske Forening har gitt ut en egen turbok med blomstervandringer i Østfold.

– Det er flere turer som er beskrevet for Rakkestad. Det er blomstervandringer ved Skrabberud, Bøensmosen, Kilebugrenda, Kolbjørnsviken, Buerbakkene, Røsægmoa, nevner Nils Skaarer mens han blar i den helt ferske boka.

Boka er delt inn etter områder og inneholder 67 turer fra alle dagens kommuner, og med minst to turer fra hver kommune.

– Det er morsomt at det er tenkt at man skal dekke alle kommunene. Rakkestad har et stort areal så derfor har de fått med flere turer, sier Skaarer.

– Boka viser mangfoldet i Østfold. Ved Vamma er det veldig mange sjeldne blomsterplanter, nevner Solveig Vatne Gustavsen.

De er begge aktive i Østfold Botaniske Forening og har fulgt arbeidet med boka. Nå håper de boka kan spre litt blomsterglede og vise østfoldingene hva man kan finne av arter i Østfold.

Det er Jan Ingar Båtvik, Bjørn Petter Løfall og Svein Åstrøm som har hatt hovedansvaret med å skrive tekstene, men flere andre forfattere har bidratt med enkeltturer. Forfatterne håper boka vil inspirere folk til å komme seg ut på tur.

Bjørn Petter Løfall er kjent for mange rakstinger i forbindelse med at han tidligere var miljøkonsulent i Rakkestad kommune i mange år.

– Ideen har vært der lenge, men de har holdt på med boken i 2–3 år. Det er kjempeflott at man har fått til dette, synes Gustavsen.

Kart

– Det er noen turer som er ekstremt fine turer å gå, mens andre er lagt opp med tanke på at man får med det som er å se, forklarer Skaarer.

Alle turene har med et kart av karttegner Lars Ole Klavestad. Og alle turene har med geografiske koordinater ved utgangspunktet. Turløypene har med stoppepunkter underveis med en artsliste over hva man kan finne. For hver tur er det plukket ut en art som får ekstra omtale og bilde. Registeret er både på norsk, svensk og latin.

– Det som er morsomt med boken er at den viser hvor man kan stoppe og hvilke ruter man kan gå for å finne spesielle blomster, synes Skaarer.

– Det er ikke bare de artene som er spesielle som er tatt med. Det er også vanlige blomster, legger Gustavsen til.

De tror det er første gang noen har laget en slik bok i Norge og håper mange vil få glede av turboken. Turrutene tar deg med til steder hvor det finnes mange blomsterplanter. Fargekoder viser når plantene blomstrer. Boken passer for både vanlige folk og botanikere og er oversiktlig og fin å finne fram i.

– Boken er fin for hvermannsen som vil se. Den skal vekke interesse i de bredere lag av befolkningen. Det er fint å ha et mål når man går på tur, kanskje spesielt når man har med barn. Boken er også fin for skoler, mener Gustavsen.

Les også: Vilt og vakkert i hagen

Skaarer minner om at det også arrangeres blomsterturer i Rakkestad i regi av DNT Østfold. Det skal legges opp en ny tur til sommeren.

Fine bilder

Boken er rikt illustrert med over 500 bilder, blant annet av Egil Michaelsen. Hermod Karlsen har bidratt med over 40 vakre akvareller.

– Man kan kjøpe boka nå og forberede seg til våren. Juni er en fantastisk måned å se etter blomster, men man kan finne mange fra april av, da er vårplantene godt i gang, oppfordrer Solveig Vatne Gustavsen.

– Mange av turene i Rakkestad er spennende på våren. Mange av artene som er med blomstrer på våren, skyter Nils Skaarer inn.

Noen vil kanskje kjenne seg igjen på forsidebildet. Det er tatt i Sør-Kilebu i Degernes. Her kan man blant annet finne fagerknoppurt, knollerteknapp enghaukeskjegg, blåklokke og krattsoleie.

Les også: Nå er boken om hus og folk i sentrumsområdet kommet

Les også: Både skole og næringsliv i nye Budstikken

Les også: Nå har han fullført trilogien om Fjella 

Artikkeltags