Korona-utbrudd i Rakkestad - 12 positive prøver

Smittesporere: Koordinerende sykepleier på smittevernkontoret, Silje Haugen og lege Oddvar Ekeberg fastslår at de står overfor en alvorlig situasjon.

Smittesporere: Koordinerende sykepleier på smittevernkontoret, Silje Haugen og lege Oddvar Ekeberg fastslår at de står overfor en alvorlig situasjon.

Ukontrollert utbrudd av korona i Rakkestad - Ta telefonen når Silje og Oddvar ringer.

DEL

Smittesporingen pågår for fullt etter at Rakkestad kommune 12 personer så langt denne uka har testet positivt for covid-19. Disse testene ble utført mandag - resultatet var klart tirsdag. 11 av personene er fra Rakkestad, en fra Indre Østfold.

Smitten kan spores til deltakere på et arrangement i regi av Rakkestad Gammeltekniske. Dette arrangementet ble arrangert på bygdetunet mandag 28. september.

Har symptomer

Lørdag testet en mann i 70-årene positivt for covid-19.

- Prøven resulterte i at vi foretok ekstra tester i går, som viste at vi har et smitteutbrudd i Rakkestad. Det er ukontrollert, sier en alvorlig ordfører, Karoline Fjeldstad.

Mandag ble 20-30 personer testet. Tirsdag er rundt 40 testet. Resultatet av tirsdagens tester blir klare onsdag.

Smittesporingen har ledet oppmerksomheten mot arrangementet til Rakkestad Gammeltekniske mandag 28. september. Det kan tyde på at mannen i 70-årene ikke er indekspasienten, det vil si den personen i Rakkestad som først ble smittet. Arrangementet til Rakkestad Gammeltekniske hadde 16 deltakere. Av disse har så langt seks fått påvist smitte. Flere av de smittede har symptomer. Det at det har gått flere dager fra Rakkestad Gammeltekniske hadde sitt arrangement til den første positive prøven, er svært bekymringsfullt og vanskeliggjør jobben for smittesporerne.

Gode smittevernstiltak

Rakkestad kommune slo alarm etter den første positive prøven, uten å vite hvor alvorlig situasjonen var.

- Siden vi hadde god kapasitet foretok vi en utvidet smittesporing, og valgte å fokusere på arrangementet til Rakkestad Gammeltekniske. Det viste seg å være blink, sier Haugen og lege Oddvar Ekeberg.

Kriseledelsen i Rakkestad er svært bekymret for hvor smitten kommer fra. Det jobbes på spreng med smittesporing. Flere av de smittede fra Rakkestad Gammeltekniske var på veteranpløying i regi av Traktorcruising i helgen.

Rakkestad kommune oppfordrer alle som har vært på nevnte arrangement og Tractorcruising.no sitt arrangement lørdag 3.10. til å kontakte servicekontoret på tlf 69 22 55 00 mellom kl 08.00 - 15.30 for å avtale tid om testing.

Rakkestads kriseledelse understreker at arrangementet til både Rakkestad Gammeltekniske og Traktorcruising ble gjennomført med foreskrevne tiltak.

- Det ble tatt hensyn, og det var et godt smittevernregime, påpeker Haugen. Veteranpløyingen foregikk utendørs, noe som kan bidra til å begrense smitten.

Stengt for besøk

Smitteutbruddet kommer til å få konsekvenser for dagliglivet til rakstingene.

Skautun og omsorgsboliger tilknyttet Skautun ble tirsdag stengt for besøk på ubestemt tid.

Arrangementer på Familiesenteret og kulturhuset er også avlyst.

Ytterligere tiltak i Rakkestad kommune kan iverksettes etter kriseledelsens møte onsdag morgen.

- Nå må hver enkelt raksting begrense mobiliteten sin, formaner rådmann Alf Thode Skog.

Krise: Oddvar Ekeberg, May Britt Nordli, ordfører Karoline Fjeldstad, rådmann Alf Thode Skog, Kåre Kristiansen og  Silje Haugen står overfor den alvorligste smittesituasjonen i Rakkestad siden korona ble en del av hverdagen i Norge i mars.

Krise: Oddvar Ekeberg, May Britt Nordli, ordfører Karoline Fjeldstad, rådmann Alf Thode Skog, Kåre Kristiansen og Silje Haugen står overfor den alvorligste smittesituasjonen i Rakkestad siden korona ble en del av hverdagen i Norge i mars.

- Og så må folk svare på telefonen selv om de får en oppringning fra ukjent nummer, ber Haugen. Smittesporerne bruker mye tid på å ringe uten å få svar.

Kriseledelsen møtes onsdag morgen for å diskutere ytterligere tiltak. Skoler og barnehager er allerede varslet om situasjonen.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken