– Bra for kommunen

Fornøyd med avgiftsnivået: Rådmannen i Rakkestad, Alf Thode Skog, sier det er kommunens langsiktige planlegging som gjør at avgiftsnivået er så lavt som det er i Rakkestad. Foto: Lars Brock Nilsen

Fornøyd med avgiftsnivået: Rådmannen i Rakkestad, Alf Thode Skog, sier det er kommunens langsiktige planlegging som gjør at avgiftsnivået er så lavt som det er i Rakkestad. Foto: Lars Brock Nilsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De kommunale avgiftene i Rakkestad er noe lavere enn hva gjennomsnittshusstanden i Norge må betale.

DEL

Gjennom helt nye Kostra-tall har Statistisk sentralbyrå publisert nivået på de kommunale avgiftene for inneværende år. I dag kan vi presentere oversikten for bygda og hele Østfold.

Billigere i Rakkestad

Gjennomsnittet for en husstand i Norge er kommunale avgifter pålydende 10.020 kroner, mens en vanlig husstand i Rakkestad må ut med 9.111 kroner for vann, avløp, renovasjon og feiing. Det er ikke rent små forskjeller mellom de dyreste og de billigste kommunene.

Rådmannen i Rakkestad, Alf Thode Skog, forklarer til RA hva som avgjør de kommunale avgiftene i en kommune.

– Avgiftsnivået bestemmes av kommunens drift og investeringer på vann-, avløps- og renovasjonsområdet. For å holde et ansvarlig og korrekt avgiftsnivå, er det viktig med en nøktern drift og en langsiktighet på investeringssiden, sier rådmann Alf Thode Skog.

Det er Søndre Land i Oppland som må tåle å bære den tvilsomme æren av å ha landets stiveste avgifter. Hele 16.649 kroner er prisen på de kommunale avgiftene der, viser SSB-tallene. Derfra er det langt ned til Årdal i Sogn og Fjordane, hvor husstandene slipper unna med 4.847 kroner. Det vil si en differanse på nesten 250 prosent – eller at tabelltoppen har 3,5 ganger lavere avgifter enn sisteplassen på resultatlisten. Rådmannen i Rakkestad er godt fornøyd med nivået en ligger på her i kommunen.

– For Rakkestad kommune og lokalsamfunnet er det bra at avgiftsnivået er i midtsjiktet i landet og at gebyrene for vann, avløp og renovasjon totalt sett ikke er blant de høyeste. Jeg mener det skyldes langsiktig kommunal planlegging og at rehabilitering av og nyinvesteringer i anlegg jevnt og trutt er gjort over 20–25 år. Mange andre kommuner har skjøvet disse utfordringene foran seg, påpeker Alf Thode Skog til Rakkestad Avis.

Avgiftsrangering

På denne oversikten kommer Rakkestad på 153. plass. Estimerte tall for hele Østfold er 9.203 kroner per husstand, så her trekker Rakkestad marginalt ned. Den billigste kommunen i Østfold er Sarpsborg kommune, der boligeierne «bare» betaler 7.111 kroner. I andre enden av denne tabellen finner vi Marker kommune, hvor husstandene får faktura pålydende 10.950 kroner for 2015.

Kan endre seg

Det at Rakkestad er noe rimeligere på kommunale avgifter enn store deler av landet trenger ikke å være en realitet til evig tid, ifølge Rådmannen selv.

– Samtidig legger jeg ikke skjul på at årsgebyrene for vann og avløp vil øke utover prisstigningen fra 2018 – 2019, som følge av at Nortura Rakkestad har blitt nedlagt og Rakkestad kommune planlegger å bygge en overføringsledning for vann og avløp til Rudskogen Næringspark. Det ligger likevel noen år fram i tid. Etter hvert kan det bildet som er i dag altså forandre seg en del, sier rådmann i Rakkestad, Alf Thode Skog.

Artikkeltags