Med forespørselen: «Har du en julegran i hagen?", ønsket Rakkestad kommune å bli sponset av to stykk store julegrantrær fra privat hage som skal pryde Rådhusplassen og torvet ved Brandkassa i desember. Gutta i kommunebygget sto visstnok klare med økseskaftet.

– Har du et eller flere slike trær i hagen, og går med tanker om å hogge det/de ned, kan kanskje Rakkestad kommune gjøre jobben for deg. Forutsetningene er at de kan brukes som juletrær på de nevnte stedene. Ta kontakt med servicekontoret så kommer gutta på teknisk på en befaring, skriver kommunen på sin nettside.

Bedre fasong i hage

Dessverre var det ingen privatpersoner i Rakkestad som fikk besøk av gutta på teknisk i år. Kommunen fikk kun en henvendelse. Men grana sto så kinkig til at den var for vanskelig å få fjernet.

– Noen ganger er det lettere å hente i en hage enn langt ute i skogen. Nå er det bare noen få dager igjen til julegateåpning, og vi er nødt for å skaffe oss to trær, sier driftsleder på Teknisk Drift, Ola Rønsen.

Knut Østby humret godt da Rakkestad Avis besøkte skogbestyrerens kontor mandag for å høre hva han mente om at kommunen søker etter tre-bidrag.

– Det visste jeg ikke. Vi har jo bare 30.000 mål egen skog, så da trenger vi kanskje et lite bidrag, sa han spøkefullt.

Selv om det kan høres rart ut at skogkommunen Rakkestad vil ha privatfolk til å donere grantrær, så har det en logisk forklaring.

– Hagetrær har ofte flottere fasong enn trær som står langt ute i skauen. Skal vi ut for å hente, kan det hende vi også må lete lenge for å finne noe som en noenlunde pent. Det er jo høye krav til juletreet som skal stå på torget, påpeker Knut Østby.

Kan bli kostbart

Det er ikke første gangen Rakkestad kommune har søkt etter juletre hos sine naboer. I desember i fjor sto det to julegraner i Rakkestad sentrum, begge gitt til kommunen fra privatpersoner.

– Ja, vi gjorde det samme i fjor. Og Ola Rønsen tenkte at vi kanskje kunne «slå to fluer i samme smekk» også i år, sier Kåre Kristiansen på servicekontoret.

De to fluene betyr at kommunen får sitt tre, mens naboen får fjernet sitt.

– Det er ikke alle som ønsker å ha en gigantisk gran i hagen. Og skal man fjerne den, så må man kanskje vurdere proffesjonel hjelp for å få felt det på riktig vis. Og da kan det begynne å koste penger. Så både kommune og privatperson hadde kommet godt ut av det ved et samarbeid, mener Ola Rønsen.

– Så da blir det gran fra skauen i år da?

– Ja. Vi skal hente to trær og begynne å sette de opp i dag, konstaterer Rønsen.