Nå er 40 staller og gårder i Norge båndlagt på grunn av den smittsomme sykdommen. Mattilsynet har offentliggjort listen over involverte dyrehold.

 

Nina og Thor Harald Bjoner på Gjølstad gård i Østbygda i Rakkestad er en av dem som er rammet. Per i dag er det kun påvist salmonella på hesten som ble behandlet på veterinærhøgskolen, men den er ellers frisk. Gårdens kalkuner, griser, øvrige hester og smådyr er smittefrie. Men Bjoner merker så absolutt ringvirkningene av båndleggingen.

 

– Vi er meget skuffet over Veterinærhøgskolen. I 13 år har vi reist Europa rundt med hester og ponnier, og har aldri dratt med oss noe skummelt hjem. Vi har alltid tatt våre forholdsregler med desinfisering og egne krybber. Og så kommer vi hjem på et stevne, hesten får kolikk og vi blir sendt til Veterinærhøgskolen fordi den holder på å dø. Den er på Veterinærhøgskolen i seks dager før den blir sendt hjem. Det tar deretter to uker der vi steller hester og andre dyr på gården som vi pleier. Og så ringer de meg og forteller at det er oppdaget salmonella på Veterinærhøgskolen, sier Nina Bjoner og er både kritisk til håndteringen på Veterinærhøgskolen, og at hesten Max var hjemme i 14 dager før de fikk vite at det var mistanke om at hesten hadde salmonella. Utrolig nok er det ingen flere hester på stallen som er smittet. Bjoner tror det skyldes at de i utgangspunktet har gode rutiner for renhold og smitterisiko. Som et eksempel hadde de et eget møkkagreip til hesten Max før de visste at hesten var påført salmonella.

 

Nina Bjoner har alltid vært nøye med rensligheten i stallen og kontakt med hestene.

– Det tror jeg at jeg har igjen for nå, sier hun.

Fikk levere kalkun

Mest kritisk var det med en slakteferdig kalkunbesetning. Heldigvis viste prøver at den kunne leveres som vanlig, og Bjoner understreker at hun er svært godt fornøyd med oppfølgingen fra Mattilsynet.

Men smitten krever mye, både arbeid og ressurser. Rutinene for hygiene og smitterisiko er ytterligere skjerpet. Luftegårdene er sanert. Grusen er kalket og sprayet ned med Virkon. Bjoner har kjøpt nye gjerdestolper og ny gjerdetråd. Fire personer brukte en lang arbeidsdag for å sette opp det nye.

Datteren Emilie Bjoner er aktiv sprangrytter, og håpet på å kvalifisere seg til EM.

– Akkurat nå skulle vi vært på et stort stevne i Belgia. Det måtte skrinlegges. Jeg tror også at NM ryker, beklager Nina.

Dette sier Veterinærhøgskolen: – Sterkt beklagelig at hester er smittet

Avlyste ridestevner

Foruten stallen på Gjølstad har Mattilsynet båndlagt staller i Mysen, Askim og Trøgstad. Deriblant er Gjeterud gård i Mysen båndlagt, der østfoldmesterskap i sprang skulle arrangeres helgen 30. juni -1. juli. Stevnet er avlyst. Samme helg skulle det arrangeres nordisk Imesterskap i Mounted Games på Borge. Dette er flyttet for å forhindre smitte av salmonella.

– Det er klubbene selv som har tatt avgjørelsen om å avlyse, men kretsstyret har støttet dette. Vi har ikke gått ut og pålagt klubber å avlyse sine stevner, heter det i en uttalelse fra Østfold rytterkrets.

Også ponnilandsleiren 22.–24. juni på Momarken avlyst, men travløp har så langt gått som normalt. 

Les også: Stort treff på Momarken er avlyst på grunn av salmonellautbruddet i Østfold

Les også: Mistanke om salmonella på stall i Rakkestad