Gå til sidens hovedinnhold

Ser du hva dette var?

Artikkelen er over 5 år gammel

Julestjerner i papir utgjør en stor brannfare i norske hjem.

Det er ikke mye igjen av julestjernen. Da den tok fyr, spredte brannen seg i boligen og hele leiligheten ble nedsotet. Familien ble vekket av brannalarmen og fikk reddet seg ut.

– Med julestjerne i papir er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Svimerker

Svært mange juledekorasjoner i butikkene er fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale.

– Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier Skjerping.

– Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det julestjerner eller andre lamper er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, lyder rådet fra Brannvernforeningen.

Ifølge Skjerping forårsaker de mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner brann hvert eneste år. Uforsiktig bruk av levende lys, samt levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner, er en annen typisk brannårsak.

– Ikke la brennbart materiale komme i kontakt med, eller stå for nær, levende lys, lydet rådet fra Skjerping.

Røykvarsler

Mange finner fram julelysene til første advent, og desember er også den måneden det oppstår flest branner. I tillegg til brannfarlig julepynt bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner.

Ifølge statistikken brenner det nesten 50 prosent flere boliger i desember enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

– Det er viktig å ta noen forholdsregler. Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten og når du er borte, anbefaler branneksperten.

Skjerping anbefaler å sjekke at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er nemlig det viktigste livreddende tiltaket du har hjemme. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket. (ANB)

 

Kommentarer til denne saken