Gå til sidens hovedinnhold

Slik flyr du med dyr

Artikkelen er over 6 år gammel

Skal du ut å fly med kjæledyr i sommer, er det viktig med god planlegging.

Skal du ut å fly og ikke helt vet hva du skal gjøre med kjæledyret? Med litt planlegging og noen enkle forberedelser blir flyreisen langt enklere enn du frykter. Her er 10 råd som kan hjelpe deg på veien.

Undersøk prisen:

Hva du må betale for å reise med dyr, varierer etter hvor langt du skal og om du tar dyret med inn i kabinen eller ikke. Sjekk med ditt flyselskap hvilke betingelser som gjelder for ditt kjæledyr og din reise.

Riktig mål på buret:

Flyselskapene har forskjellige krav til størrelsen på bur/veske, avhengig om dyret reiser i kabinen eller sjekkes inn. Undersøk på forhånd hva som gjelder for ditt kjæledyr.

Ulike reiseregler:

Regler for å reise med dyr er ulike fra land til land. Finn ut hvilke regler som gjelder dit du skal reise. Kontakt for eksempel ambassaden i landet du skal til.

Vaksinasjoner:

Få unna nødvendige vaksinasjoner i god tid før reisen.

Tilvenning:

La kjæledyret ditt bli vant med buret som du skal bruke til transport noen dager før reisen.

Lite mat og drikke:

Ikke la dyret spise eller drikke de siste fire timene før reisen. Vi fraråder også å gi dyret beroligende medisin da dette gjør at det tar lengre tid for kjæledyret å venne seg til nye omgivelser.

Beregn god tid:

Det kan ta noe lengre tid å sjekke inn når du reiser med dyr. Vi anbefaler at du er på flyplassen tre timer før avgang.

Mindre kjæledyr i kabinen:

Enkelte flyselskap lar deg ta med deg katter og små hunder inn i kabinen. Sjekk med flyselskapet hvillke regler som gjelder.

Større kjæledyr og kortsnutede dyr sjekkes inn:

Det går helt fint å sjekke inn kjæledyret ditt. De reiser da i en ventilert del av flyet. Kjæledyr som er tyngre enn tillatt vekt i kabinen må sjekkes inn. Det samme gjelder kortsnutede dyr som for eksempel fransk bulldog og perserkatt da de kan få problemer med å puste normalt under flyvning. Sjekk med flyselskapet i god tid hva som gjelder for ditt dyr.

Tunge kjæledyr som fraktgods:

Om kjæledyret ditt og buret til sammen veier mer enn 75 kilo, må det sendes som fraktgods. Det betyr at du og kjæledyret ditt ikke reiser med samme fly. Kontakt et firma som tilbyr fraktgods og forhør deg nærmere om mulighetene.

– Dyr reagerer forskjellig når de reiser. Noen er rolige, andre blir stresset og urolige. For at reisen skal bli så behagelig som mulig for deg og kjæledyret ditt, er det viktig å forberede seg godt. Skal du ha med kjæledyret i kabinen er det smart å kontakte kabinpersonalet ved ombordstigning og informere dem, sier Carina Bergqvist i flyselskapet KLM. (ANB)

Kommentarer til denne saken