(Halden Arbeiderblad)

– Det er nok mange som har lyst til å prøve å fly, men som aldri tar seg bryet med å undersøke hva det koster. Det virker for uoppnåelig, sier Bent Skogli, som i tillegg til å være daglig leder i Halden Taxi, eier sitt eget fly og har hatt flysertifikatet i fem år.

Få har eget

Bent Skogli hadde passert 60 år da han oppfylte sin barndomsdrøm om å ta flysertifikatet. Han sier selv at han alltid har vært fascinert av fly, og frøet ble ordentlig sådd da han fikk en testtur i gave.

– Jeg prøvde også helikopter, men det var ikke noe for meg.

Et flysertifikat koster mellom 75.000 og 100.000 kroner avhengig av antall flytimer man må ha. Skogli forteller at de har en tommelfingerregel som sier hvor mange timer man trenger i lufta. Jo eldre, jo flere.

– Man trenger én mindre time jo yngre man er. Er man 60 år, trenger man 60 flytimer. Er man 30, så trenger man 30 timer, sier Bent, men er rask med å understreke at det selvfølgelig er individuelt store svingninger.

For å få flysertifikat, må man gjennom en rekke eksamener, faktisk ikke mindre enn ni stykker. I tillegg trenger man en helseattest. Skogli, som nå er 65 år, må årlig gjennom omfattende tester for å bekrefte at han har helse til å fly.

– Meteorologisk test og språktest, da man kommuniserer med tårnet på engelsk. Så blir man naturligvis testet i flygedyktighet og den personlige helsa må være tilfredsstillende.

Ser alltid etter landeplass

I lufta er det et trafikksystem og man må til enhver tid kommunisere med «tårnet» og gi beskjed hvor man befinner seg og hvor man planlegger å fly. Hvert område har sin egen frekvens, og da er man selv ansvarlig for å bytte når man flyr inn i et nytt område. Man vil uansett være synlig på radar, og hvis flyene har utstyr til det, så man også synlige på siden Flightradar24.com der kan man følge fly rundt omkring i verden.

Mens Skogli er i lufta, ser han alltid etter en eventuell plass han kan nødlande. Da han tok med HA opp i lufta, fikk han et lite kontrollspørsmål, der vi lurte på hvor han ville nødlandet hvis motoren hadde streiket. Det hadde han full kontroll på.

Det samme gjelder været. Skogli tar ingen sjanser når det gjelder værmeldinga og tar kun flyet opp i egnet «flyvær».

– Hvis man skal opp i et fly og er i tvil, da er man i realiteten ikke i tvil.

Les også:

På vingene over Østfold

Kjøpte «usett»

De færreste som er medlem av flyklubben, Sportsflyklubben Øst, har sitt eget fly. Av de vel 60 medlemmene, anslår Skogli at det bare er tre eller fire som har sitt eget. Skogli er en av de heldige, men han eier det ikke alene.

Flyet han eier nå, er faktisk hans andre. Det første flyet kjøpte han av flylæreren, mens hans nåværende kjøpte han sammen med Jarle Hansen fra Mysen, som han traff da han tok flysertifikatet. De fant raskt tonen og endte til slutt opp med å bli eiere av et fly sammen.

– Vi har like dårlig humor og ble gode kompiser, så da dette flyet jeg eier nå dukket opp, så ringte jeg han umiddelbart.

– Vi dro for å se på flyet, og kjøpte det på stedet, sier han, og legger til at de hadde med seg kyndig veiledning av en person som kan vurdere tilstanden på et fly.

Flyet er et såkalt «høyvingefly», noe som gjør det stabilt trygt, i tillegg til at vingene ikke hindrer utsikten.

1000 landinger

Skogli er lite lysten på å kommentere hvor mye de ga for flyet, men kan røpe at flyet som er en 2015-modell, koster vel 1,5 millioner kroner hvis man skulle kjøpt det nytt.

Noen finansierer flyet ved å leie det ut til andre flyentusiaster. Det gjør ikke Skogli.

– Vi er kun oss to som bruker flyet, pluss én person til. Han er flymekaniker og vedlikeholder flyet for oss. Vi leier ikke ut til noen andre, sier han, og påpeker at det dreier seg om sikkerhet.

En raskt titt i loggboka viser at Skogli nå har over 250 flytimer bak spakene og har gjennomført nesten 1000 landinger.

Flytypen som Skogli eie, anses om veldig trygg. Det har navigasjon, autopilot og til og med en egen fallskjerm, som kan bringe flyet trygt ned på jorda, hvis motoren stopper eller andre nødssituasjoner skulle oppstå.

Se bildene fra flyturen her:

Bildeserie

Se bilder fra flyturen over Halden og Østfold

Skogli får ofte spørsmål om hvor langt og hvor fort han kan fly.

Dersom han har fulle tanker har han 130 liter om bord. Flyet bruker rundt 15 liter i timen og det har en cruisefart på rundt 200 km/t. Det betyr at han kan komme seg et langt stykke når vingene er fulle av bensin.

– Jeg bruker vanlig 95 oktan bilbensin. Men jeg får tilbake veiavgiften på bensinen, som er rett i overkant av fem kroner, For jeg bruker jo ikke veiene mye, smiler han.

Sikkerhet det viktigste

Har du opplevd noe skremmende?

– Jeg har vel to opplevelser, som var ganske spesielle. Den ene hendelsen var da jeg var på vei fra Gardermoen til Rakkestad. Tårnet ga meg beskjed om at det var et fly på vei mot meg i samme høyde som meg. De fikk ikke radiokontakt med flyet og det hadde ikke på kjennetegnet sitt.

– Jeg reagerte umiddelbart og gikk raskt ned med flyet. Jeg valgte å gå ned for det går fortere enn å stige.

– 20 sekunder senere fløy et fly rett over meg. Jeg kunne se farge og flytype. Hadde jeg ikke reagert, så hadde vi nok truffet hverandre, sier Skogli, før han igjen understreker hvor viktig sikkerheten er i lufta.

Det andre tilfellet var da Skogli for første gang skulle fly alene. Instruktøren sto på bakken og fulgte med da Skogli skulle ta av alene for aller første gang.

– Det var veldig varmt den dagen, så jeg opplevde noe som kalles vaporlock, noe som i realiteten betyr at bensinen koker. Da kvelte motoren seg.

– Jeg reagerte helt automatisk og det som jeg var opplært til. «Fly flyet». Så jeg fikk det ned på bakken uten motor. Jeg hadde ikke tid til å bli redd, men instruktøren på bakken fikk seg en ordentlig støkk, sier Skogli, som i dag kan le litt av hendelsen.

Mange forespørsler

Bent får mange forespørsel fra personer som ønsker å være med opp i flyet. Men de færreste endre opp i lufta ved siden av Bent.

– Som regel så renner det ut i sanden. Man må tilpasse seg været, men når jeg ringer så passer det sjeldent. Det er ikke slik at jeg maser på folk for å få dem med opp, sier han, før han legger til med et smil:

– For min kamerat Bjørn Torp passer det alltid. Han er helfrelst og har vært med opp flere ganger.

Han påpeker at han ikke ville tatt med noen opp i flyet som han er usikker på. Passasjerene hans er kun mennesker som han kjenner og som han kan stole på.

– Jeg tar heller ikke betalt for å ha med noen opp i flyet, sier han.

Stengt luftrom

Under koronaen ble det færre flyturer enn Skogli hadde ønsket seg. Det var naturligvis kun mulig til å fly alene, ettersom det ikke er mulig å holde én meter avstand i et småfly, i tillegg til at han ikke kunne benytte seg av flyplassen på Näsinge ikke langt fra Strömstad.

– Før man flyr til utlandet, må man alltid levere inn flightplan på forhånd. Under koronaen var dette i realiteten ikke mulig. Da var luftrommet inn til Sverige stengt for slike turer.

– Hvis jeg hadde flydd over grensen, hadde jeg vært nød til å lande på Gardermoen eller Torp, da disse hadde testsenter for korona. Det hadde jeg vært nødt til selv om jeg ikke hadde landet i Sverige, sier Skogli, og lar det han akkurat sa henge i lufta.

Ikke uoppnåelig

Skogli sier videre at det ikke er så dyrt som folk ofte tror, og at det ikke er så uoppnåelig som mange forestiller seg. Man kan leie flyet til klubben for rundt 800 kroner i timen, inklusive drivstoff, vedlikehold og forsikringer. Han håper nå at flere skal få øynene opp for hobbyen, da de gjerne skulle hatt flere medlemmer i klubben.

– Vi skulle gjerne hatt litt flere kvinner inn i klubben. Det er mye menn, gjerne litt opp i årene., medgir Skogli, som anbefaler de som lurer på noe om å ta kontakt med Sportsflykubben Øst, hvor han selv er medlem.

– Det er mange som tror at det bare er direktører som er medlem av en flyklubb. Men det er det ikke. Vi har mange lærere, håndverkere og andre fra helt vanlige yrker.

Selv liker han best å fly når det er helt rolig i lufta, eller «fly på bomull», som han også kaller det. Selv om det er flott med en solnedgang på sommeren, så er lufta roligere på vinteren. Da kan det være helt stille luft.

– Flyet har autopilot, så hvis det er rolig kan man i realiteten finne fram matpakka og nyte turen. Det å fly høres ut som en drøm, og jeg må vel innrømme at det er akkurat det det er.