(Indre Akershus Blad)

Folkehelseinstituttet (FHI) jobber med å få på plass de tekniske løsningene for koronasertifikatet. Men det kan ta opptil to uker før det er klart nasjonalt.

Før helgen vedtok regjeringen forskriften som gjør det mulig å ta i bruk koronasertifikatet for de smitteutsatte kommunene som ønsker det. I blant annet Tromsø kommune står de klare til å innføre koronapasset, og de venter bare på at de tekniske løsningene skal være på plass.

Men det kan ta én til to uker før alt er klart, opplyser assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI til NTB.

– Vi jobber med både en kortsiktig og langsiktig løsning. Det er flere ting som må oppdateres etter forrige ukes beslutninger når det gjelder koronasertifikat, og det er først og fremst endringer i kriterier for hva som skal gi et gyldig sertifikat som gjør at vi ikke direkte kan gjenbruke dagens kontroll-app som verifiserer QR-koden, skriver hun i en epost.

Hun sier at EU/EØS-kontrollsiden fremdeles er i bruk for nordmenn som reiser i Europa, mens det altså er innreise-delen som må oppdateres.

– Vi må derfor beskrive og gi veiledning om hva som er mulig å bruke i dagens situasjon for de kommunene som lokalt vurderer at det er behov på kort sikt. Samtidig iverksetter vi oppdatering av regler i kontroll-app og jobber med en mer langsiktig løsning som er tilpasset oppdatert regelverk, skriver Knudsen videre.

I store deler av Europa har koronapass bidratt til å unngå nasjonale nedstengninger. I en rekke land er koronapassene blitt en del av hverdagen ved at man skanner QR-koden på vei inn på kafeer, kinoer og arrangementer.

(©NTB)