Gå til sidens hovedinnhold

En godt fornøyd ordfører: – Rådmann har allerede skrevet under på kontrakten

Ordfører Karoline Fjeldstad gleder seg stort over at mange kan se fram til 4G-dekning i områder hvor de har vært avhengig av kobbernettet.

For abonnenter

– Det er så utrolig godt at alt arbeidet og prioriteringene vi har gjort gir resultater. Vi ønsket å få jobben med mastene fort i gang, og fikk behandlet saken politisk på torsdag. Rådmann har allerede skrevet under kontrakten med Telenor, og forhåpentligvis starter arbeidene i løpet av våren, sier ordfører i Rakkestad, Karoline Fjeldstad.

Vil øke kapasiteten til alle i kommunen

Tilstrekkelig brebånd og mobildekning til kommunens innbyggere har vært en viktig sak for ordfører Karoline Fjeldstad og Rakkestad kommune. I desember i 2019 ansatte Rakkestad kommune Ole Harald Førisdahl som prosjektleder, og investerte i en egen måler for å kartlegge eksakt dekningsgrad i de ulike områdene.

– 4G-kartet til Telenor er ikke til å stole på. Man er avhengig av å selv gå ut i terrenget og måle for å finne korrekt dekningsgrad. Førisdahl har tråkket rundt i skog og mark med Telenor på slep på reelle befaringer, og det er lagt ned en stor jobb for å få ordentlig oversikt. Vi vet at Telenor setter pris på at Rakkestad kommune har vært såpass på for å få dette gjennomført, sier Fjeldstad.

Rakkestad kommune skal bidra økonomisk med anleggsbidrag som strømtilførsel til de fem nye mobilmastene, og summen vil beløpe seg på rundt 857.562 kroner.

Prosjektleder Ole Harald Førisdahl kan ikke si eksakt hvor mange innbyggere som nå vil få tilgang til 4G-dekning, men forteller at det er gjort dekningstester med tanke på at flest mulig husstander, fritidsboliger og områder for friluftsområder får tilgang.

– Dette vil også bidra til kapasitetsøkning for alle brukere i kommunen, sier han.

Ferdigstilles i løpet av halvannet år

Totalt skal Rakkestads innbyggere få seks nye mobilmaster. Masten som ligger ved Båsend i Os er allerede under oppføring og fullfinansieres av Telenor. Den skal etter planen bli fullført i løpet av sommeren. Ifølge Telenor skal de øvrige fem mastene, som Rakkestad kommune nå er med på å finansiere, ferdigstilles i løpet av 18 måneder.

– Telenor har leveringsplikt på tale, og når kobbernettet legges ned finnes det mobilløsninger som også kan tilfredsstille leveringsplikten. Vi ønsket likevel å prioritere mobilmaster og putte penger inn i det prosjektet. Det handler om sikkerheten til innbyggerne, og at man har mulighet til å nå nødetatene også når man går tur i fjella. Gjennom 4G-mastene får også innbyggerne tilgang til internett, sier ordfører Fjeldstad.

De fem nye mobilmastene er planlagt i Dalenveien, Låvedalen, Stensrudveien, Enga og Strømfossveien.

Ordfører Fjeldstad understreker at mobilmastene ikke erstatter fiberutbyggingen.

– Det må vi skille på. NKOM-midler ligger ute på anbud på Doffin nå, understreker hun, og sier videre at selv om de nå har bestemt å bygge fem nye mobilmaster, er ikke arbeidet med bedre mobildekning et avsluttet kapittel.

– Vi skal fortsette å kartlegge behovet, sier hun.

Les også

Rakkestad kommune vil samarbeide med Telenor. Planlegger fem nye mobilmaster i Rakkestad

Kommentarer til denne saken