De første jordbærene er rett rundt hjørnet

JORDBÆRBONDE: Dagfinn Mysen forklarer at årets kalde vinter var ideell for jordbærene, men plantene liker seg ikke like godt i varmen som vi opplever nå.

JORDBÆRBONDE: Dagfinn Mysen forklarer at årets kalde vinter var ideell for jordbærene, men plantene liker seg ikke like godt i varmen som vi opplever nå.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fortsetter Syden-varmen, tror jordbærbonde Dagfinn Mysen på full jordbærdekning rundt 20. juni.

DEL

(Smaalenenes Avis) EIDSBERG: Den unormalt varme maimåneden ser ikke ut til å skape trøbbel for jordbærsesongen, selv om de røde bærene ikke akkurat stortrives i steikende sol og høye varmegrader, melder jordbærbonde Dagfinn Mysen ved Hjelmark gård. Selv om det ser lovende ut, kan han ikke spå hvordan jordbærsesongen blir. Det kommer nemlig an på vær og vind.

– Hvordan går det med jordbærene i varmen?

– Akkurat nå vanner vi for harde livet. Jordbærene liker ikke at det er så varmt. Jo mer jeg driver med jordbær, dess mindre skjønner jeg meg på dem. De liker ikke å ha det for kaldt heller. Været blir aldri optimalt for en jordbærbonde, humrer Dagfinn Mysen.

– Det kan komme både hagl og regn. Blir det for tørt kan bærene krympe.

LES OGSÅ: Ytterst små justeringer kan gi en himmelsk smak

– Hvordan ser sesongen ut nå som det er varmt så tidlig?

– Det er ikke krise, det er verre når det er varmt under bæring. Jordbærene liker seg ikke når temperaturen er over 20 grader. Da stagnerer de i veksten. Jeg er optimist, og overvintringen har vært veldig bra. Fremover håper jeg på svalere temperatur og duskregn noen dager. Det tror jeg flere bønder håper på. Men jeg har sluttet å irritere meg over været, iallfall nesten. Jeg blir bedre og bedre for hvert år.

– Har det kommet noen jordbærkart ennå?

– På noen ser vi ikke blomster ennå, mens andre begynner det å bli kart på. Vi håper å strekke jordbærsesongen så langt som mulig, og er avhengig av godt vær på ulike uker i året.

LES OGSÅ: Nå er jordbærsesongen i gang – de første lokale bærene går unna

– Hvordan har sesongen vært til nå?

– Vi kom så sent i gang siden vi lå mange uker etter normalsesongen fordi snøen lå så lenge. Nå har vi tatt igjen det tapte. Det skjer ting fra dag til dag, men foreløpig ser det bra ut.

– Hvordan tålte jordbærplantene den kalde vinteren?

– For jordbærene var årets vinter helt optimal, fordi snøen lå som isolasjon. Det er barfrost vi jordbærbønder er mest redde for.

– Hva er nytt i år?

– Jordbærsorten Flair. Vi prøvde oss så vidt med den i fjor, den kom en del tidligere enn resten. I tillegg har vi blant annet variantene Malwina, Corona og litt senere sorter. Vi har mange flere sorter enn for få år siden. Bær er både morsomt, skummelt og vanskelig å få til.

– Hvilken er din favoritt?

– Det er Malwina. Den er mer voksen og har mer syre, sødme og aroma. Vi har alt fra det søte, syrlige til det fruktige.

LES OGSÅ: Sopp har tatt knekken på nesten én tredjedel av avlingen til jordbærbonde

– Hvordan var markedet i fjor?

– Cirka 70 prosent av en normalsesong. 2016 var derimot en god sesong for oss.

– Når tror du de første jordbærene er klare?

– Om to uker, men vi åpner ikke standen riktig ennå. Jeg regner med vi begynner å nærme oss fullt volum rundt sankthans. En varm dag som vi har nå er verdt fire dager med 18 grader.

LES OGSÅ: «Perfekte» jordbær på vei ut på markedet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken