HOBØL: – Heldigvis er det lavsesong. Hadde dette skjedd i sommer hadde det laget mye mer problemer for oss, sier Kaia Steinberg ved Blixland gård og hestesenter.

Blixland er en av tre i Indre Østfold som har blitt båndlagt. Det er imidlertid ikke påvist noe smitte hos hestene fra dette hestesenteret som har 59 hester på stall. På sommeren har de rundt 80 hester på stall. Grunnen til båndleggingen er at Blixland hadde en hest på Veterinærhøgskolen ved utbruddet i forrige uke. Det er ikke påvist noe smitte hos denne hesten, som ikke har kommet tilbake til Blixland.

– Dette er etter «føre var»-prinsippet. Mattilsynet båndlegger alle dyrehold som har vært i kontakt med oss til de finner ut hvor smitten kommer fra, sier Siv Hanche-Olsen, førstelektor på hesteklinikken ved Veterinærhøgskolen.

De to andre dyreholdene som er båndlagt i Indre Østfold er i Trøgstad. Begge gårdene har hatt hester på Veterinærhøgskolen og begge gårdene har hest som hobby.

Fra importert dyrefôr?

Alle testene rundt det siste utbruddet er ikke klare. Men foreløpig kan det se ut til at det er samme salmonellatype som da høyskolen hadde utbrudd rett før sommeren.

– Det er vanskelig å bevise, fôret som eventuelt bærer smitte er jo oppspist. Men det er ikke usannsynlig at det forrige utbruddet er fôrrelatert, forklarer førstelektoren.

– Kan det bli et problem da avlingene er så dårlige i år og bønder må importere fôr?

– Ja, dette er en problemstilling vi kommer til å se mer til, sier Hanche-Olsen.

Det er vått fôr som kommer i høyballer som kan bære med seg smitte. På Blixland har de merket den dårlige avlingen.

– Vi må kjøpe en del fôr i år. Førsteavlingen vår var dårlig, mens andre avlingen var veldig dårlig. I fjor fikk vi 60 tonn i andre avlingen, i år fikk vi 4,5 tonn. Det gjør at vi må kjøpe mer fôr, men vi kjøper bare tørket fôr fra utlandet. Da er det veldig liten sjanse for at eventuelt smitte har overlevd, forklarer Kaia Steinberg ved Blixland gård og hestesenter.

Veterinærhøgskolen utelukker ikke at smitten kan komme fra dem og at de ikke lyktes å ta knekken på den da de hadde utbrudd før sommeren.

Ikke farlig for friske hester

– Salmonella er i utgangspunktet ikke farlig for friske hester. Friske dyr vil merke lite til det. Salmonella kan derimot være farlig for dyr og mennesker med svekket immunforsvar, sier Siv Hanche-Olsen ved hesteklinikken.

Norge er et av få land i verden som forsøker å være helt fri for salmonella i matproduksjonen. I land sørover i Europa er det ikke uvanlig med utbrudd.

– Det er for all del salmonella i Norge. Fugler og gnagere bærer på smitten, men vi har stort sett lyktes med å holde det ute av matproduksjonen vår, påpeker Hanche-Olsen.

Lokal ridekonkurranse kan bli avlyst

Til helgen har Tomter Rideklubb planlagt en intern klubbkonkurranse på Blixland. Om båndleggingen ikke oppheves må denne konkurransen avlyses.

– Det er dumt hvis det skjer. Det er mange som har trent til konkurransen og gleder seg til den. Men vi er veldig sikre på at smitten ikke kommer fra oss og vi avlyser ikke med mindre Mattilsynet sier vi må det, fastslår Steinberg ved Blixland gård og hestesenter.