Gå til sidens hovedinnhold

Drittvær i vente i store deler av landet – bedre hos oss

(Smaalenenes Avis)

Den værmessige opptakten og avslutningen på helga byr på utfordringer både i nord og i vest. Men de fleste stedene roer det seg lørdag.

– Landet vårt er kontrastfylt, og det blir litt av hvert i de forskjellige delebe av landet denne helgen, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

Et stort lavtrykk sirkulerer over landet inn mot helga. På Vestlandet er det sendt ut farevarsel om mye nedbør. I Møre og Romsdal er det ventet 60 til 90 millimeter nedbør inn mot fredagen. Det er mye.

Advarer mot snøfokk

– Det blir vått. Men det er også kaldt. Derfor har vi sendt ut farevarsel fra torsdag til fredag. Det samme gjelder fjellet i Sør-Norge der kombinasjonen av mye snø og kraftig vind vil gi lokalt kraftig snøfokk og vanskelige kjøreforhold, sier meteorologen.

Tørt og sol i øst

Kontrasten til snøfokk og massiv nedbør finner vi på Østlandet. Her venter meteorologen relativt tørt vær og litt sol i alle fall til og med lørdag. Hele Sør-Norge vil kunne oppleve oppholdsvær lørdag. Deler av Vestlandet kan også få glimt av sol på lørdagen, men det er spesielt Østlandet som kan se fram til en fin dag.

I Midt-Norge ventes det tørt vær lørdag, men jo lenger nord du kommer, desto større er sannsynligheten for snø.

Regn i sør søndag

Søndag er et nytt lavtrykk på vei fra vest. Da blir det regn over hele Sør-Norge, både i sør, øst og vest. Langs kysten på Vestlandet ventes mye vind – stiv til sterk kuling.

I Nord-Norge roer det seg ned på søndag etter en vindfull og kald opptakt med snø mange steder.

– Dette er typisk høst for Norge med skiftende vær. I Sør-Norge holder temperaturen seg relativt høy, mens det kjølige været fortsetter i nord, sier Pernille Borander.

Vinter i nord

Med vedvarende snøbyger og minusgrader er det ifølge meteorologen vinteren som har kommet i Nord-Norge.

– Meteorologisk vinter defineres med gjennomsnittstemperaturer under null grader. Været i Nord-Norge nord for Nordland må kunne kalles vinter nå, sier hun.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken